Odkąd zaczęłam więcej czytać o olejach tłoczonych w niskiej temperaturze, zaczęłam się zastanawiać, jaki olej oprócz zwykłego rzepakowego najlepszy jest do majonezu domowego.
Jak zrobić majonez? – Jaki olej do majonezu domowego?
W sklepowych majonezach występują najczęściej dwa najtańsze oleje rafinoweane – rzepakowy i słonecznikowy. Dzięki temu możemy zakupić dość tani produkt ale niestety pozbawiony jest on wartości odżywczych – o olejach roślinnych przeczytasz tutaj.
Postanowiłam zakupić więc kilka różnych olejów nierafinowanych i zrobić mieszanki do majonezu. Jako baza powinien znaleźć się olej o delikatnym smaki: oliwa z oliwek, olej lniany, oleju rzepakowy nierafinowany, olej z awokado, konopny lub rydzowy. Zakupiłam kilka z nich i oto pierwsza mieszanka:
Jak zrobić majonez – Mieszanka olejów majonezowych – delikatna
75% oliwa z oliwek, olej konopny, olej lniany
Domowy majonez na mieszance olejów - oliwa z oliwek, konopny, lniany
Jak zrobić majonez? Domowy majonez na mieszance olejów nierafinowanych - oliwa z oliwek, konopny, lniany.
Ingredients
- olej lniany - 10 g
- olej konopny 30 g
- oliwa z oliwek - 190 g
- jajko
- sól i pieprz
- musztarda - 2 łyżeczki (ja używam krem z gorczycy) ewentualnie małą ilość musztardy dijon jeśli chcę podkreślić smak
- sok z cytryny (około łyżeczki)
Instructions
Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego kolejno oleje.
Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól, wymieszać 1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzoną mieszankę olejów przez dziurę na pokrywie naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
Notes
Olej lniany szybko jełczeje. Jeśli stoi Ci w domu powyżej miesiąca sprawdź jego smak czy nie jest gorzkawy. Zanim zdecydujesz się na olej lniany sprzawdź jego smak czy nie jest zbyt gorzkawy nawet jeśli jest nowy. W zależności od temperatury tłoczenia może mieć inny smak.





