Pomysł na prezent z Thermomixem? Łapcie! Łatwo i szybko i jak pachnie!
Ze względu na liczne wiadomości od Was dotyczące wyglądu i żywotności peelingu donoszę, że to jest peeling cukrowy a cukier się rozpuszcza. Żeby utrzymał się dłużej należy:
- wymieszać najlepiej ręcznie i delikatnie,
- zmielić skórkę pomarańczy i ją wyszuszyć przed dodaniem do cukru
Wszelkie przyprawy dodaję na oko, po dodaniu większej ilości cynamonu peeling robi się bardziej brązowy. Sama przeczytałam, żeby dodać brązowy cukier, skusiłam się do prezentowych peelingów i kolor był również bardziej brązowy.
Po konsultacji z chemiczką testować będę więcej peelingów z ziaren i kawy, przy których nie będzie obawy o rozpuszczenie się. Peeling pomarańczowy radzę więc zrobić i planować jego w miarę szybkie zużycie 😉
W celu przygotowania bardziej trwałego peelingu polecam mielone nasiona (malin, truskawek), mielone pestki, łupiny orzecha, kawę czy też skałę wulkaniczną.
Peelingi z łupin orzecha

Peelingi solne

Peeling pomarańczowy o zapachu świąt
Pomysł na prezent z Thermomixem? Łapcie! Łatwo i szybko i jak pachnie!
Ingredients
- 2 pomarańcze (lub kilka mandarynek)
- 500 g cukru
- 3 łyżki oleju kokosowego (można dodać więcej)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść goździków
- w razie potrzeby bardziej intensywnego zapachu można dodać kilka kropelek gotowych zapachó spożywczych.
Instructions
Mielimy całe pomarańcze z goździkami przez 15 sek / obr 10. Ściągamy kopystką kawałki pomarańcza ze ścianek i mielimy ponownie. Aby zydłużyć żywotność peelingu proponuję zmienić wysuszoną pomarańczę. Np z pomarańczy, które suszymy na świąteczną choinkę.
Dodajemy cukier olej kokosowy i cynamon (zbyt duża ilość cynamonu zmieni nieco kolor na bardziej brązowy) - mielimy przez 10 sek na obrocie wstecznym 10. Najlepiej jednak wymieszać delikatnie ręcznie.
Peeling przekładamy do małych pojemniczków i ładnie pakujemy.