Jeśli nie wiesz jaki olej do majonezu wybrać zapraszam do mojego tekstu o olejach tłoczonych na zimno.
Wegański majonez (bez jajka) z aquafaby
Wegański majonez (bez jaj) z aquafaby, czyli zalewy z puszki ciecierzycy.
Ingredients
- 125 ml Aquafaby (zalewa z puszki ciecierzycy)
- 2 łyżeczki osoku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 łyżeczki cukru (u mnie była musztarda miodowa więc nie dodawałam cukru)
- 1/2 łyżeczki soli namak, czyli czarnej soli w kolorze różowym 😉 to ten składnik nadaje majonezowi zapachu jajka.
- 230 g szklanki oleju rzepakowego (u mnie z 200 rzepakowego + 30 g konopnego, który nadaje lekko zielonkawy kolor i jest zdrowy)
Instructions
1
Najprościej jest ustawić program na majonez z cookidoo. W pierwszym kroku do naczynia miksującego wrzucamy aquafabę, sok z cytryny, musztardę i sól.
2
Następnie mieszamy wszystkie składniki 1 min 30 s/obr. 4. W tym czasie wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką olej lub mieszankę. Należy uważać bo mieszanka się bardziej rozpryskuje niż przy wersji z jajkiem.