_thermomix przepisy/ Chleb/ pieczywo

Słynny chleb Pani Sławki

słynny chleb Pani Sławki

Wszyscy o nim mówią i wszyscy pieką. Nie znam Pani Sławki ale jeśli gdzieś jest to dziękujemy bardzo za przepis! 🙂
Chwilę po publikacji przepisu u siebie na FB zgłosiła się do mnie Anna Czech – przepis jest od jej klientki Pani Sławki.

Słynny Chleb Pani Sławki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (104 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...

Słynny Chleb Pani Sławki. Pyszny chleb, miękki i pulchny! Pierwszy wyszedł idealnie i zapomnieliśmy go zabrać na święta. Teraz jemy od razu 🙂

Ingredients

  • 330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 330 g letniej wody
  • 150 g mieszanki ziaren ( u mnie 70 płatków owsianych, 50 siemie lnine, reszta co jest w domu - dynia, słonecznik, chia)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • trochę ziaren do posypania

Instructions

1

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, rozdrobnione drożdże i pół łyżeczki cukru. Podgrzewamy 2.5 min/37’C/obr.1.

2

Dodajemy mąkę, ziarna i sól - wyrabiamy ciasto 2.5 min/Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu na 20 minut do wyrośnięcia.

3

Ponownie wyrabiamy ciasto 20 s/Interwał i przekładamy je do keksówki. Ja mam silikonową - zwykłe wcześniej smarujemy masłem.

4

Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.

5

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.

6

Piekarnik rozgrzewamy do 200’C.

7

Pieczemy góra-dół przez 50 minut.

8

Studzimy na kuchennej kratce.

Notes

Przepis pochodzi ze strony Facebookowej jednej z przedstawicielek handlowych - Anny Czech. Przepis otrzymała od swojej klientki - pani Sławki 🙂 Dziękujemy!

You Might Also Like