Wszyscy o nim mówią i wszyscy pieką. Nie znam Pani Sławki ale jeśli gdzieś jest to dziękujemy bardzo za przepis! 🙂
Chwilę po publikacji przepisu u siebie na FB zgłosiła się do mnie Anna Czech – przepis jest od jej klientki Pani Sławki.
Słynny Chleb Pani Sławki
Słynny Chleb Pani Sławki. Pyszny chleb, miękki i pulchny! Pierwszy wyszedł idealnie i zapomnieliśmy go zabrać na święta. Teraz jemy od razu 🙂
Ingredients
- 330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 330 g letniej wody
- 150 g mieszanki ziaren ( u mnie 70 płatków owsianych, 50 siemie lnine, reszta co jest w domu - dynia, słonecznik, chia)
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Dodatkowo
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
- trochę ziaren do posypania
Instructions
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, rozdrobnione drożdże i pół łyżeczki cukru. Podgrzewamy 2.5 min/37’C/obr.1.
Dodajemy mąkę, ziarna i sól - wyrabiamy ciasto 2.5 min/Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu na 20 minut do wyrośnięcia.
Ponownie wyrabiamy ciasto 20 s/Interwał i przekładamy je do keksówki. Ja mam silikonową - zwykłe wcześniej smarujemy masłem.
Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200’C.
Pieczemy góra-dół przez 50 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Notes
Przepis pochodzi ze strony Facebookowej jednej z przedstawicielek handlowych - Anny Czech. Przepis otrzymała od swojej klientki - pani Sławki 🙂 Dziękujemy!