Dostałeś Thermomixa i nie wiesz od czego zacząć? Zrobiłeś kilka potraw i nie wyszły? Nie martw się – czasem to tylko trudne początki. Jeśli nie potrafisz wyczuć Thermomixa, doprawić po swojemu albo ocenić czy konsystencja wybranego ciasta / potrawy jest dobra, mam dla Ciebie listę rzeczy, które wychodzą zawsze. To lista dobrana obiektywnie z czytelnikami mojego bloga oraz klientami. O dziwo kurczak w sosie curry nie wszystkim smakuje, w ciasteczkach czekoladowych daję połowę mniej cukru oraz orzechy. Nie wyjdzie raz, wyczujesz przepis i zmienisz następnym razem.
Od czego zacząć?
To co mi się najbardziej podoba w Thermomixie, to możliwość robienia własnych kostek rosołowych. Najczęściej robię koncentrat bulionu drobiowego. Ostatnio jednak zakochałam się w koncentracie bulionu cielęcego z selerem naciowym.
Koncentratu najlepiej zapakować w foremki po kostkach do lodu i zamrozić. Wtedy można na bieżąco po nie sięgać i są od razu poporcjowane. Jeśli nie będą chciały się zamrozić nie przejmujcie się. W koncentratach jest mnóstwo soli, która zazwyczaj jest stosowana do odladzania śliskich ulic 🙂 Wszystkie koncentraty znajdziecie tutaj:
W domu najczęściej brakuje nam masła – zwyczajnie za dużo go jemy. Zawsze jednak staram się mieć śmietankę 30% w lodówce i wtedy masło robię od ręki 🙂
To moje dwa ulubione. Ale wybór jest ogromny. Masła klarowane, kurkowe, ziołowe, czekoladowe, kurkowe, z boczkiem i cebulką. Sprawdź pod linkiem poniżej!
Majonezy, sosy
Zrobienie domowego majonezu to było coś! Teraz robię go regularnie! Zazwyczaj robię po nim jakąś pastę (jajeczną na śniadanie) wtedy nie muszę go czyścić i wydłubywać majonezu między nożami.
ZUPY
DANIA OBIADOWE
Makarony
DESERY
ŚNIADANIA
Sałatki i surówki
Pieczywo
Napiszcie proszę w komentarzach co Wy gotujecie! Będę dorzucać na bieżąco!

