Od dawna chodzą za mną marchewki z ciasta. Rozglądam się po sieci. Jedni robią z ciasta drożdżowego inni z kruchego. Praktycznie każdy pokrywa je barwnikiem. A wystarczy zrobić ciasto marchewkowe. Kiedy je kleiłam, obiecałam sobie, że kolejne robię z gotowego ciasta. Kiedy je wyjęłam z piekarnika wiedziałam, że to przepis idealny!
Marchewki z ciasta
Marchewki z ciasta. Kiedy je kleiłam, obiecałam sobie, że kolejne robię z gotowego ciasta. Kiedy je wyjęłam z piekarnika wiedziałam, że to przepis idealny!
Ingredients
- 1 marchewka
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50-70 g śmietany 18%
- mała łyżeczka soli
- 2 żółtka
Instructions
Marchewkę siekamy na drobno. Mi to zajęło 3 sek / obr 5. Ale pokroiłam ją wcześniej na kawałki.
Jeśli nie jest drobno posiekana można ją zdjąć ze ścianek kopystką i ponownie posiekać.
Dodać pozostałe składniki - mąka, masło pokrojone na kawałki, śmietana, żółtka, sól.
Posiekać 20 sek / obr 3.
Ja siekałam na oko po raz pierwszy i niestety interwał nie posiekał mi masła a późniejsze siekanie za bardzo zmiażdżyło ciasto - w takim wypadku wystarczy je wyjąć (jest z tym trochę zabawy), zawinąć w kulkę w folię i odstawić do lodówki na 20-30 min.
Po wyjęciu włączyłam piecyk na 170 st. Stolnicę pokrywasz mąką, odrywasz kawałek ciasta i zawijasz go w długi i cienki rulonik. Niestety ja musialam się wspomóc mąką bo ciasto się kleiło - rolonik wyszedł ladnie jednak potem miałam problem z nawijaniem do na stożek.
Stożka nie smarujemy olejem - efekt jest jeszcze gorszy. Staramy się nawinąć na suchy stożek i dopiero nawiniętą marchewkę posmarować białkiem lub wodą i lekko docisnąć warstwy do siebie.
Delikatnie usuwamy stożek z środka i układamy na blaszce.
Pieczemy około 20-25 min (taka wielkość jak moje).
Dziś jestem jak **jowa Pani Domu - nie kupiłam stożka i korzystałam z zatyczki do wina 😉 Jest mała i krotka więc owijałam ją papierem do pieczenia i górę musiałam rzeźnić samej. W niektórych marchewkach musiałam zostawić papier w środku. Nie ma problemu - bardzo łatwo odchodzi zaraz po wyjęciu marchewek z piekarnika - kiedy ciasto jest jeszcze trochę ciepłe.
Marchewki wypełniliśmy twarożkiem z rzodkiewką ale to był test przed Wielkanocą - planuję w nich podac sałatkę jarzynową.
wypełniamy marchewkę twarożkiem w który wtykamy natkę pietruszki.
Notes
Ciasto wyszło idealne. Nie było typowo kruche, wyszło troszkę jak francuskie ale było tez pulchnę i świetnie się sprawdziło jak marchewkowa bułka śniadaniowa.
