Oleje tłoczone na zimno

oleje nierafinowane roślinne pachnie i chrupie

Oleje tłoczone na zimno - dlaczego warto? Rodzaj, smak, zastosowanie.

Dlaczego oleje tłoczone na zimno są polecane do stosowania w codziennej diecie? Wyciskane są jedynie mechaniczne w temperaturach, które nie przekraczają  50 stopni Celsjusza. Co nam to daje? 

Dzięki tłoczeniu w niskich temperaturach – zachowują większość składników odżywczych i witamin.

Rodzaje olejów roślinnych - sposób produkcji

Surowiec podgrzewa się do temperatury 100 stopni i ekstrahuje się z niego olej przy pomocy rozpuszczalników  chemicznych. To najtańszy sposób pozyskania oleju ale jak pisałam wyżej pozbawia to oleju wszelkich substancji odżywczych. Czytałam również, że przy produkcji chemicznej w oleju mogą pozostawać resztki rozpuszczalników

Dużo droższym i mniej efektywnym sposobem produkcji oleju jest tłoczenie oleju z konkretnego surowca w temperaturze nie wyższej niż 40-50 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowują one wszystkie naturalne substancje oraz smak i zapach. 

Oleje roślinne zimnotłoczone - oczyszczanie

Czy to koniec podziału olejów roślinnych? A nie! Kolejnym etapem jest oczyszczanie olejów i w zależności od poziomu oczyszczania, dzielimy je na: rafinowane i nierafinowane

 

Rafinowane – czyli oczyszczone – filtrowane i rafinowane. Z jednej strony pozbywamy olej niepożądanych składników ale jednocześnie olej traci smak oraz aromat oraz składniki odżywcze. Dodatkowo, wysoka temperatura powoduje, że nienasycone kwasy tłuszczowe przemieniają się w rakotwórcze tłuszcze trans

Jeśli chcemy zachować jak najwięcej witamin, kwasów tłuszczowych i fitosteroli w oleju roślinnym, nie powiiniśmy go oczyszczać. Nierafinowane oleje zachowują również smak i aromat. 

Oleje roślinne zalety

Oleje roślinne mają bardzo niską zawartość tłuszczy nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. A podniesiony poziom cholesterolu, powoduje, że złogi cholesterolowe odkładają się w ścianach tętnic i powodują miażdżycę naczyń krwionośnych. Tłuszcze zwierzęce są powszechne  w produktach pochodzenia zwierzęcego, które podnoszą poziom cholesterolu. 

O zdrowotnych właściwościach kwasów  omega-3 i omega-6 nie trzeba pisać. Wspomagają one pracę mózgu i poprawiają stan zdrowia całego organizmu. Są one najważniejszymi kwasami, wchodzą bowiem w skład błon komórkowych.

Oleje roślinne zawierają mnóstwo witamin, ale także mogą być ich źródłem. Kupując oleje zwróć uwagę czy zawiera witaminę E (witamina młodości),  K oraz prowitaminę A.

Związki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a otrzymać możemy je wyłącznie z pokarmem, bowiem nasz organizm nie potrafi sam sobie ich wytworzyć. Związki mineralne są budulcem komórek, regulują przewodzenie impulsów nerwowych, zwiększają odporność. 

Jaki olej roślinny do smażenia?

Dlaczego oleje roślinne nadają się głównie do sałatek? Jak pisałam wyżej po poddaniu go działaniu wysokiej temperatury, traci on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne. Zapłacimy więc więcej za olej tłoczony w niskiej temperaturze a ostatecznie otrzymamy to, co moglibyśmy kupić taniej. Są jednak wyjątki:

Oleje roślinne na których można smażyć

Rodzaje olejów zimnotłoczonych

Rodzajów olejów zimnotłoczonych jest bardzo dużo. Czy się różnią?

 

olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

olej rzepakowy

Olej rzepakowy

olej kokosowy

Olej kokosowy

olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika

olej konpny

Olej konopny

olej lniany

Olej lniany

Olej lniany szybko jełczeje!!!! Należy go przechowywać w w lodówce, w temperaturze od 4 do 10 stopni C, w ciemnych butelkach. Po otwarciu butelki należy go spożyć do 3-4 tygodni. Gorzki, nieprzyjemny smak jest potwierdzeniem, że olej zjełczał - należy go wylać - jest szkodliwy!

Olej z ostropesu

Olej krokoszowy

olej-z-orzecha-wloskiego

Olej z orzecha włoskiego

Olej z czarnuszki

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni

olej sezamowy

Olej sezamowy

Olej-sojowy

Olej z sojowy

olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

olej kukurydziany

Olej kukurydziany

olej arachidowy

Olej z orzechów arachidowych

olej z kolendry

Olej z kolendry

olej z liniaki

Olej z lnianki (rydzowy)

Olej z pestek granatu

olej z gorczycy

Olej z gorczycy

olej makowy

Olej makowy

olej z czarnego sezamu

Olej z czarnego sezamu

majonez domowy - jak zrobić thermomix przepisy

Domowy majonez

Domowy majonez z mieszanek oleju tłoczonych na zimno: ✅190 g oliwa z oliwek ✅ 30 g olej konopny ✅ 10 g olej lniany

wegański majonez z aquafaby thermomix przepisy

Wegański majonez z aquafaby (bez jaj)

Domowy majonez z mieszanek oleju tłoczonych na zimno: ✅190 g oliwa z oliwek ✅ 30 g olej konopny

Subscribe to our newsletter