_thermomix przepisy

Sprawdzone przepisy na pyszne sosy. Jak zrobić sos beszamelowy, serowy i tatarski?

Sprawdzone przepisy na pyszne sosy

Niektóre potrawy nie istnieją bez sosu. Wyobrażasz sobie lazanię czy cannelloni tylko z dodatkiem mięsa? Sosy serowe doskonale komponują się ze słonymi imprezowymi przekąskami. A sos tatarski to wprost idealny dodatek do jaj, śledzi i sałatek warzywnych. Jak zrobić pyszny sos bez kulinarnej wpadki?

Sprawdzone przepisy na pyszne sosy

Sos beszamelowy

Ten biały, kremowy i gładki sos składający się z zaledwie 3 składników traktuje się we Francji jako matkę wszystkich sosów. Bez beszamelowej bazy nie można przygotować pysznej lazanii czy moussaki, a także serowych zapiekanek z makaronu. Podstawowy przepis na sos beszamelowy to połączenie mleka, masła i mąki pszennej oraz szczypty gałki muszkatołowej. Stanowi on bazę do wielu innych sosów (np. sosu z dodatkiem parmezanu do homarów, sosu z cebulowym purée do pieczonego kurczaka).

Sos beszamelowy wydaje się banalny do przygotowania. Wystarczy przecież tylko połączyć ze sobą 3 składniki. Ale niech to Cię nie zmyli. Beszamel wcale nie należy do prostych sosów. Każda potrawa smakuje z sosem beszamelowym tak wybornie, bo idealnie przyrządzony beszamel nadaje całemu daniu gładkości, kremowości i tego niepowtarzalnego mleczno-maślanego smaku.

Jak zrobić sos beszamelowy jak zawodowy kucharz?

W beszamelu niezwykle istotne są proporcje. Wystarczy odrobinę za dużo masła czy mąki i zasmażka się nie uda. Zanim więc zabierzesz się za przygotowanie sosu beszamelowego, wybierz sprawdzony przepis. Mąki i masła powinno być wagowo tyle samo. Jeśli więc używasz 50 g mąki, dodaj do niej 50 g masła. Zasmażka na pewno się uda, o ile posiekasz masło. Wrzucone na patelnię w jednym dużym kawałku nie rozpuści się równomiernie i może zacząć się przypalać.

Czytaj także: Sos beszamelowy – jak zrobić i do czego pasuje?

Przygotowując sos beszamelowy, nie przesadzaj z temperaturą. Zasmażkę zrób na niskiej temperaturze i odrobinę ją zwiększ, kiedy wlejesz do zasmażki mleko. Cały czas mieszaj sos pilnując, by składniki równomiernie się połączyły. Kiedy na patelnię wrzucisz masło i dodasz do niego mąkę, smaż je tylko chwilę (ok. 3-5 min.) – zasmażka powinna być jasna, bo tylko taka nada odpowiedni smak beszamelowi i go zagęści. Zanim wlejesz do zasmażki mleko, upewnij się, że mąka nie jest już surowa (mieszanka zaczyna pachnieć jak ciasto na ciasteczka, a całość dobrze smakuje).

Przepis na sos beszamelowy to łatwizna? Spróbuj dodać do zasmażki zimne mleko, a przekonasz się, że do niczego nie wykorzystasz już swojego beszamelu. Lekko podgrzane mleko wlewaj do mieszanki stopniowo, pamiętając o dokładnym mieszaniu. Zanim dodasz kolejną porcję mleka, sprawdź, czy sos ma kremową i gładką konsystencję. Kiedy wlejesz już całe mleko, sos powoli zacznie gęstnieć. To jednak jeszcze nie pora, żeby zakończyć jego gotowanie. Kiedy sos beszamelowy jest gotowy? Zanurz w nim łyżeczkę i sprawdź, czy sos osadził się na jej zewnętrznej części. Przejedź palcem po łyżeczce – jeśli sos nie wypełnia przestrzeni, którą przed chwilą zrobiłeś, jest już wystarczająco gęsty.

Do czego pasuje sos beszamelowy?

Właściwie do każdej potrawy na bazie makaronu. Dobrze komponuje się też z owocami morza, np. z homarami, rybami. Jest też doskonałym dodatkiem do mięs (kurczak, indyk, wołowina). Beszamel można modyfikować, dodając do niego ser czy np. masło krabowe (sos beszamelowy z dodatkiem masła krabowego doskonale pasuje do dań z owoców morza).

Sos tatarski

Całkiem odmienny od beszamelu, sos tatarski przygotowuje się na bazie majonezu lub gęstego jogurtu. Uzupełnia się go odrobiną musztardy, kiszonymi ogórkami i marynowanymi pieczarkami. Sos tatarski uznaje się za doskonały dodatek do jaj, ale dobrze komponuje się też z imprezowymi słonymi przekąskami.

Sprawdzony przepis na sos tatarski

W czym tkwi sekret udanego sosu tatarskiego? Potrzebujesz do niego dobrych jakościowo składników. Ale to nie wszystko. Musisz jeszcze drobno je posiekać i zrównoważyć smak całego sosu, dodając do niego musztardę oraz sól i pieprz. Idealny sos tatarski powinien charakteryzować się subtelną ostrością (tę nada mu musztarda i pieprz), wyrazistością i kwaskowatością (z ogórków kiszonych i marynowanych grzybków lub pieczarek). Jednym słowem – w sosie tatarskim niczego nie może być za dużo.

Sos serowy

Sos serowy możesz wykorzystać do przygotowania zapiekanki makaronowej, ale też jako dodatek do imprezowych przekąsek. Przepis na sos serowy jest podobny do beszamelu – jego przyrządzenie zajmie Ci tylko kilka minut. Po co więc kupować gotowy sos w słoiczku, skoro możesz zrobić go sam? Co najważniejsze, nie potrzebujesz wielu składników, żeby zrobić przepyszny sos, który pochwalą wszyscy goście. Bazą sosu serowego jest beszamel. Najpierw więc przygotuj zasmażkę, dodaj mleko i gotuj tak długo, aż uzyskasz kremową i gęstą mieszankę bez grudek. Zestaw gotowy sos z kuchenki. Wmieszaj do niego starty wcześniej ser cheddar. Chcesz, żeby sos nabrał ostrości? Dosyp odrobinę ostrej papryczki i dopraw sos solą. Sos serowy w wersji pikantnej sprawdzi się jako przystawka do solonych naczosów lub czipsów.

Zobacz także: Pikantny sos serowy

Sos serowy możesz zrobić, podobnie jak beszamel, w wersjach przyjaznych dla alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jeśli któryś z Twoich gości nie może jeść glutenu, zamiast mąki pszennej użyj mąki ziemniaczanej i kukurydzianej (wymieszaj je w proporcji 4:3). A żeby zrobić wegańską wersję sosu, wykorzystaj niesłodzone mleko sojowe i oliwę z oliwek. Ser cheddar zastąp roślinnym odpowiednikiem sera.

You Might Also Like