Placki ziemniaczane – klasyka. Sprawdź jak łatwo i szybko można je przygotować w Thermomixie!
Szukasz innego pomysłu na placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane - klasyka. Sprawdź jak łatwo i szybko można je przygotować w Thermomixie!
Ingredients
- 750 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 70 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia
Instructions
1
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.
2
Do naczynia miksującego wrzucić ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, jaja, sól i pieprz i wymieszać 20-30 sekund / obr. 5.
3
Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki.
4
Na patelnię wlać olej do smażenia i podgrzać. Na rozgrzany olej nakładać po 2-3 łyżki masy i rozpłaszczać do uzyskania placków o średnicy 8-10 cm. Placki smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Nutrition
-
520 Calories
-
54,2 gg Carbohydrates
-
31,7 gg Fat
-
8,8 gg Protein
Summary
Recipe Name
Placki ziemniaczane
Pachnie i Chrupie
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Review(s) Based on