Chleb/ pieczywo/ żytni chleb

Chleb z gara na maślance

Chleb z gara na maślance

Nie, nie mam gara bez plastikowych rączek. Używam do tego zwykłego naczynia żaroodpornego! 

Chleb z gara na maślance

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 5 min Cooking Time: 80 min

Chleb z gara na maślance. Nie, nie mam gara bez plastikowych rączek. Używam do tego zwykłego naczynia żaroodpornego! ?

Ingredients

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 10 g oliwy
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej

Instructions

1

W naczyniu mieszamy maślankę, drożdże i miód - 3 min/37ºC/obr 1

2

Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ Interwał. Zostawić w Thermomixie na 30 min do wyrośnięcia.

3

W tym czasie nagrzać piekarnik do 210ºC i umieścić w nim włożyć garnek wraz z pokrywą.

4

Ponownie wyrobić ciasto przez 1 minutę na interwale.

5

Wyjąć masę na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przynajmniej spróbować ? Żytnia mąka jest ciężka i się klei - będzie trzeba użyć więcej mąki. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger