_thermomix przepisy/ Chleb/ pieczywo/ żytni chleb

Chleb z gara na maślance

chleb z gara na maślance thermomix przepisy

Nie, nie mam gara bez plastikowych rączek. Używam do tego zwykłego naczynia żaroodpornego! 

Chleb z gara na maślance

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 5 min Cooking Time: 80 min

Chleb z gara na maślance - pszenno-żytni chleb z niezwykle chrupiącą skórką! Domowy, najlepszy! Sprawdź jak szybko go zrobisz w Thermomixie!

Ingredients

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 10 g oliwy
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej

Instructions

1

W naczyniu mieszamy maślankę, drożdże i miód - 3 min/37ºC/obr 1

2

Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ Interwał. Zostawić w Thermomixie na 30 min do wyrośnięcia.

3

W tym czasie nagrzać piekarnik do 210ºC i umieścić w nim włożyć garnek wraz z pokrywą.

4

Ponownie wyrobić ciasto przez 1 minutę na interwale.

5

Wyjąć masę na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przynajmniej spróbować ? Żytnia mąka jest ciężka i się klei - będzie trzeba użyć więcej mąki. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.

Summary
recipe image
Recipe Name
Chleb z gara na maślance
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger