Chleb/ Śniadanie

Obwarzanki wałeckie

obwarzanki wałeckie thermomix przepisy pachnie i chrupie

W okolicy skąd pochodzę, żadna impreza nie odbywała się bez obwarzanków odrzywolskich. Po przeprowadzeniu się do Krakowa ciężko mi było mówić na te duże rogale obwarzanki – bo wiadomo obwarzanki zawsze malutkie na sznurku. W smaku nieco inne. Te malutkie ze średnio wypieczoną skórką, mięciutkie w środku. Chyba każdy z okolicy posiadał osobny żołądek na ten przysmak. Można było jeść i jeść a na obiad jak zawsze nie starczało miejsca.

Obwarzanki Krakowskie oprócz innego rozmiaru miały inną bardziej twardą skórkę i środek był cieńszy przez co gubił się efekt puszystego i miękkiego środka. Powiększyłam więc rozmiar, starając się zachować miękki i puszysty środek – jak w świeżej bułce pszennej. Okazało się, że takie robią w Wałczu. Może kiedyś wpadnę sprawdzić jak smakują u źródła!

Obwarzanki wałeckie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,11 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 9 sztuk
Prep Time: 10 min Cooking Time: 20 min Total Time: 40 min

Obwarzanki wałeckie. W okolicy skąd pochodzę, żadna impreza nie odbywała się bez obwarzanków odrzywolskich. Po przeprowadzeniu się do Krakowa ciężko mi było mówić na te duże rogale obwarzanki – bo wiadomo obwarzanki zawsze malutkie na sznurku.

Ingredients

  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 30 g ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Instructions

1

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i podgrzewać 2 min / 37C / obr.2

2

Dodać mąkę, sól, miód, olej i wodę i wyrabiać 3 min /Dough mode

3

Polecam pozostawić ciasto na 20 min żeby lekko podrosło - będą wtedy dłużej świeższe. Jeśli jednak wiemy, że zjemy je od razu - nie musimy czekać 🙂

4

Gotowe ciasto podzielić na 9 części. Każdą część rolujemy i lepimy obwarzanek. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto podrosło. Można je rolować jak zakręcone bułeczki - i połączyć. Jednak mi najładniej wychodzą jak zawijam wokół własnej osi dwie rolki ciasta a potem owijam je wokół siebie i łącze w okrąg.

5

Podgrzewamy piekarnik do 180 st.

6

W garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia, wrzucamy obwarzanki na 30 sekund.

7

Obwarzanki wykładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

8

Do nagrzanego piekarnika wkładamy obwarzanki na 20 minut do czasu aż się zarumienią.

You Might Also Like