W okolicy skąd pochodzę, żadna impreza nie odbywała się bez obwarzanków odrzywolskich. Po przeprowadzeniu się do Krakowa ciężko mi było mówić na te duże rogale obwarzanki – bo wiadomo obwarzanki zawsze malutkie na sznurku. W smaku nieco inne. Te malutkie ze średnio wypieczoną skórką, mięciutkie w środku. Chyba każdy z okolicy posiadał osobny żołądek na ten przysmak. Można było jeść i jeść a na obiad jak zawsze nie starczało miejsca.
Obwarzanki Krakowskie oprócz innego rozmiaru miały inną bardziej twardą skórkę i środek był cieńszy przez co gubił się efekt puszystego i miękkiego środka. Powiększyłam więc rozmiar, starając się zachować miękki i puszysty środek – jak w świeżej bułce pszennej. Okazało się, że takie robią w Wałczu. Może kiedyś wpadnę sprawdzić jak smakują u źródła!
Obwarzanki wałeckie
Obwarzanki wałeckie. W okolicy skąd pochodzę, żadna impreza nie odbywała się bez obwarzanków odrzywolskich. Po przeprowadzeniu się do Krakowa ciężko mi było mówić na te duże rogale obwarzanki – bo wiadomo obwarzanki zawsze malutkie na sznurku.
Ingredients
- 250 g mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki
- 30 g ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Instructions
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i podgrzewać 2 min / 37C / obr.2
Dodać mąkę, sól, miód, olej i wodę i wyrabiać 3 min /Dough mode
Polecam pozostawić ciasto na 20 min żeby lekko podrosło - będą wtedy dłużej świeższe. Jeśli jednak wiemy, że zjemy je od razu - nie musimy czekać 🙂
Gotowe ciasto podzielić na 9 części. Każdą część rolujemy i lepimy obwarzanek. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto podrosło. Można je rolować jak zakręcone bułeczki - i połączyć. Jednak mi najładniej wychodzą jak zawijam wokół własnej osi dwie rolki ciasta a potem owijam je wokół siebie i łącze w okrąg.
Podgrzewamy piekarnik do 180 st.
W garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia, wrzucamy obwarzanki na 30 sekund.
Obwarzanki wykładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy obwarzanki na 20 minut do czasu aż się zarumienią.