_thermomix przepisy/ majonez/ wege

Wegański majonez z aquafaby (bez jaj)

wegański majonez z aquafaby thermomix przepisy

Jeśli nie wiesz jaki olej do majonezu wybrać zapraszam do mojego tekstu o olejach tłoczonych na zimno.

Wegański majonez (bez jajka) z aquafaby

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 5 min Cooking Time: 2 min

Wegański majonez (bez jaj) z aquafaby, czyli zalewy z puszki ciecierzycy.

Ingredients

  • 125 ml Aquafaby (zalewa z puszki ciecierzycy)
  • 2 łyżeczki osoku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki cukru (u mnie była musztarda miodowa więc nie dodawałam cukru)
  • 1/2 łyżeczki soli namak, czyli czarnej soli w kolorze różowym 😉 to ten składnik nadaje majonezowi zapachu jajka.
  • 230 g szklanki oleju rzepakowego (u mnie z 200 rzepakowego + 30 g konopnego, który nadaje lekko zielonkawy kolor i jest zdrowy)

Instructions

1

Najprościej jest ustawić program na majonez z cookidoo. W pierwszym kroku do naczynia miksującego wrzucamy aquafabę, sok z cytryny, musztardę i sól.

2

Następnie mieszamy wszystkie składniki 1 min 30 s/obr. 4. W tym czasie wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką olej lub mieszankę. Należy uważać bo mieszanka się bardziej rozpryskuje niż przy wersji z jajkiem.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger