Łososiowe roladki z domowego topionego sera z kozieradką
Łososiowe roladki z domowego topionego sera z kozieradką. Idealne na imprezowy stół 🙂
Ingredients
- 500 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 700 g twarogu, tłustego lub półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kozieradki
- 2 opakowania wędzonego łososia MOWI
Instructions
Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 2.
Do naczynia miksującego z ugotowanym mlekiem dodać twaróg, i ponownie podgrzewać 7 min/90°C/obr. 2.
Twaróg odsączyć i dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski.
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2.
Dodać odsączony z serwatki twaróg, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 2.
Dodać śmietanę, jajko, sól, sodę oczyszczoną, kozieradkę i, gotować 2 min/100°C/obr. 2. Przelać przez sitko i dokładnie odcisnąć. Przełożyć do sitka (lub koszyczka) i odstawić do ostudzenia.
Rozwinąć folię spożywczą zwtkłą lub aluminiową a na niej ułożyć plastry wędzonego łososia tak aby stykały się końcówkami i tworzyły prostokąt.
Ostudzony ser ułożyć wzdłóż dłuższego boku mniej więcej do połowy. Zawinąć delikatnie w rulonik zaczynając od boku z serem.
Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Kroić jak ostygnie.
