_thermomix przepisy/ ciasta/ na słodko

Malinowa Chmurka – pyszne ciasto bez pieczenia

Malinowa chmurka to przepis, który chodził za mną od dłuższego czasu. Niestety jest ona dość czasochłonna i jakoś nie mogłam się zabrać za to ciasto. Ale wreszcie zrobiłam! Wyszło idealnie!

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to ciasto idealne! Łączy w sobie kruchy spód, ze słodkim śmietankowym kremem. Smak ten równoważy lekko kwaśna owocowa galaretka z malinami. Na samą górę dekoracja z bezy którą kochają wszyscy! Świetne ciasto w sam raz do zjedzenia na trawie!

Malinowa Chmurka - pyszne ciasto bez pieczenia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 30 min Cooking Time: 1 h 30 min Total Time: 3 h

Malinowa chmurka to ciasto idealne! Łączy w sobie kruchy spód, ze słodkim śmietankowym kremem. Smak ten równoważy lekko kwaśna owocowa galaretka z malinami. Na samą górę dekoracja z bezy którą kochają wszyscy! Świetne ciasto w sam raz do zjedzenia na trawie!

Ingredients

  • MALINOWA CHMURKA - KRUCHE CIASTO:
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g domowego cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • MALINOWA CHMURKA - GALARETKA Z MALINAMI
  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • MALINOWA CHMURKA - KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • MALINOWA CHMURKA - BEZA Z MALINAMI
  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 – 50 g płatków migdałów

Instructions

1

BEZA - Beza z migdałami:

2

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2-4 min/obr. 3.5. Zdjąć miarkę i stopniowo dodawać cukier do momentu, aż piana będzie sztywna. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

3

Formę (optymalnie 23 x 33 cm) w której będziemy piec ciasto obrócić do góry dnem

4

Położyć n niej papier do pieczenia po czym wyłożyć na papier bezową masę. Masę bezową rozsmarować na papierze po kształcie blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

5

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Jeśli beza jest chrupka i lekko popękana - znaczy, że ma idealną konsystencję. W przeciwnym wypadku można lekko przedłużyć czas pieczenia.

6

Wystudzić.

7

CIASTO KRUCHE

8

W czasie pieczenia bezy przygotować kruche ciasto.

9

Schłodzone składniki na kruchy spód umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać 30 sek./obr. 4.

10

Wyjąć ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.

11

Przygotowaną blachę o wymiarach 23 x 33 cm na której odmierzaliśmy masę bezową należy wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

12

Wyjąć schłodzone w lodówce ciasto i wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować. Najlepiej jednak odrywać po kawałku i układać w formie dociskając połączenia palcami.

13

Ponakłuwać widelcem.

14

Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

15

MALINOWA CHMURKA - GALARETKA Z MALINAMI

16

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody. Lekko przestudzić i wymieszać z malinami (jeśli macie mrożone nie rozmrażajcie ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Kiedy galaretka lekko zgęstnieje a spód wystygnie, wykładamy ją na kruche ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

17

KREM

18

Aby krem wyszedł i nie zrobiło się masło wszystkie składniki muszą być schłodzone minimum przez 12 h.

19

Składniki umieszczamy w naczyniu miksującym. Zakładamy motylek i bijamy obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu. Pilnujemy przy tym, żeby nie zważyć kremu ani zrobić masła. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

20

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

21

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie wytrzymało aż tyle 🙂

Summary
Recipe Name
Malinowa Chmurka
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

You Might Also Like