Wczoraj zostało nam nieco kaszy manny i rano postanowiłam ją wykorzystać 🙂
Placki z kaszy manny z sosem jagodowym
Zrobiłeś za dużo kaszy manny? Twoje dzieci nie dojadły, nie wyrzucaj! Zrób placuszki 🙂
Ingredients
- 150 g kaszy manny, błyskawicznej
- 200 g mleka
- 2 jajka
- 30 g masła
- 2 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- olej, do smażenia
Instructions
Odważ kaszę manną i zalej mlekiem. Najlepiej zrobić to wieczorem ale jeśli zapomniałeś/a wystarczy, że zalejesz ją zaraz po obudzeniu się i odstawisz na 20 min.
W naczyniu miksującym rozpuść 30 g masła - 2 min/50°C/obr. 1.
Dodaj nasiąkniętą kaszę, 2 żółtka i cukier. Wymieszaj 25 sek / obr 5.
Przełóż ciasto do miski - umij i wysusz naczynie miksujące.
Włóż motylek i wlej białka - ubijaj 2 min/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przełóż pianę do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
Rozgrzej olej na pateln. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż na złoty kolor.