Muffinki pomarańczowo-marchewkowe
Muffinki pomarańczowo-marchewkowe
Ingredients
- 100 g masła
- 270 g mąki pszennej tortowej
- 30 g skórki z pomarańczy (skórka z około połowy pomarańczy)
- 330 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru, mielonego
Instructions
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
W naczyniu miksującym rozdrabniamy skórkę z pomarańczy - 10 s/obr. 8. Zdejmujemy ją kopystką na dno naczynia miksującego i ponownie rozdrabniamy - 10 s/obr. 9. Odkładamy do innego naczynia.
W naczyniu miksującym rodrabniamy marchewkę - 10 s/obr. 5. Odkładamy do innego naczynia. Opłukać naczynie miksujące.
W naczyniu miksującym topimy masło - 3 min/70°C/obr. 2. Przelewamy do naczynia z rozdrobnioną skórką z pomarańczy i marchewką.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, wymieszać 3 min/obr. 4.
Dodać roztopione masło z marchewką i ze skórką pomarańczową. Wyciskamy około 60 g soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy 10 s/obr. 5.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Mieszamy - 10 s/obr. 4.
Ciasto przelać do foremek - z tej ilości mi wystarczyło na 6 małych muffinek i niedużą babkę.
Piec 60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Nutrition
-
300 Calories
-
54.8g Carbohydrates
-
9.5g Fat
-
4,6g Fiber