Omleciki biszkoptowe z truskawkami
Omleciki biszkoptowe z truskawkami. W sam raz na śniadanie mistrzów!
Ingredients
- 3 szt jajka
- 35 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru oraz dodatkowa porcja do posypania i dekorowania
- truskawki do dekoracji
- 1-2 łyżeczki herbaty matcha
- 1 skórka z limonki starta, bez białej błonki
- 400 g śmietany 30% schłodzonej
Instructions
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym.
Umyte jajka rozbijamy, oddzielając żółtko od białka. Na pokrywę naczynia miksującego stawiamy pokrywę i odważamy 40 g cukru pudru.
Zakładamy motylek. Do czystego naczynia miksującego wlewamy białka i ubijamy obr.3.5 przez 1 min i 30 sek. Kopystką zgarniamy ubite białko na dno naczynia.
Teraz zdejmujemy miarkę i ubijamy nadal obr.3,5 przez 30-4 sekund stopniowo dodajemy odmierzony cukier puder.
Następnie dodajemy powoli mąkę i żółtka. Mieszamy obr. 2 przez 20 sekund. Możemy zdjąć już motylek.
Przygotowana masę rozsmarowujemy na blasze, tworząc 6 okrągłych placuszków, o średnicy około 9 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.180 st C na złoty kolor przez 7 minut.
Po pieczeniu delikatnie wyjmujemy. Aby zachowały ładny kształt omlecika, lekko wygiętego ku górze możemy jeszcze ciepłe położyć na wierzch szklanek i poczekać aż wystygną.
Myjemy thermomix i zakładamy motylek. Do suchego naczynia miksującego wlewamy śmietankę i ubijamy obr.3 do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość zgarniamy kopystką na dno naczynia.
Dodajemy do ubitej śmietany pozostałe 40 g cukru pudru, starta skórkę z limonki, matchę i ubijamy obr.3. przez 15 sekund. Zdejmujemy motylek.
Wystudzone omlety wypełniamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Wierzch można przyprószyć cukrem pudrem.