Jeden z wygranych w konkursie wielkanocnym.
Leśny mech w wielkanocnej odsłonie by Magda Zazulak-Mączka
Leśny mech w wielkanocnej odsłonie by Magda Zazulak-Mączka
Ingredients
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 g serka mascarpone (zimne)
- 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 op. śmietan-fix (do usztywnienia kremu - opcjonalnie).
Instructions
Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, Ciasto powinno mieć kremową konsystencję.
Formę kwadratową posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ściąć wierzch ciasta i pokruszysz w osobnej misce. KREM: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz mascarpone. Posmarować wierzch ciasta masa. Obsypać. Okruszkami ciasta wierzch. Udekorować mięta, borówkami lub granatem.