_thermomix przepisy/ deser/ na słodko/ wielkanoc

Leśny mech w wielkanocnej odsłonie by Magda Zazulak-Mączka

Leśny mech w innej odsłonie

Jeden z wygranych w konkursie wielkanocnym.

Leśny mech w wielkanocnej odsłonie by Magda Zazulak-Mączka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Leśny mech w wielkanocnej odsłonie by Magda Zazulak-Mączka

Ingredients

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 op. śmietan-fix (do usztywnienia kremu - opcjonalnie).

Instructions

1

Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).

2

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, Ciasto powinno mieć kremową konsystencję.

3

Formę kwadratową posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Ciasto wyłożyć do formy.

5

Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ściąć wierzch ciasta i pokruszysz w osobnej misce. KREM: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz mascarpone. Posmarować wierzch ciasta masa. Obsypać. Okruszkami ciasta wierzch. Udekorować mięta, borówkami lub granatem.

You Might Also Like