Fritatta z groszkiem, papryką i serem feta
Fritatta z groszkiem, papryką i serem feta. Idealny sposób na weekendowe śniadanie.
Ingredients
- Jaja kurze całe - 6 sztuk (300 g)
- 2 łyżki mleka
- Szczypiorek - 1 i 2/3 sztuki (32 g)
- Przyprawy - oregano, suszone - 6 i 2/3 łyżeczki (20 g)
- Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1/8 łyżeczki (0 g)
- Sól Himalajska Sante 350g - 1 i 2/3 łyżeczki (8 g)
- 2-3 łyżki zielonego groszku
- ser feta - 100 g
- 2 ząbki czosnku
Instructions
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne o średnicy ok. 25 cm wysmarować łyżką oliwą.
Roztrzepać jajka z mlekiem w misce lub w Thermomixie 10 sek / obr 5 (z motylkiem), doprawić solą i pieprzem.
Przelać do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia miksującego wrzucić wrzucić czosnek i 20 d oliwy z oliwek. Dusić 3 min / 100 st / obr 1.
Dodać paprykę posiekać 4 sek/ obr 5. Całość smażyć przez 5 minut / 100 st / obr 1.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W naczyniu miksującym zmielić groszek i ser feta 10 sek / obr.10. - przełozyc do naczynia.
Doprawić ziołami i wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min. do ścięcia jajek i zbrązowienia wierzchu potrawy.




