Nie, nie mam gara bez plastikowych rączek. Używam do tego zwykłego naczynia żaroodpornego!
Chleb z gara na maślance
Chleb z gara na maślance - pszenno-żytni chleb z niezwykle chrupiącą skórką! Domowy, najlepszy! Sprawdź jak szybko go zrobisz w Thermomixie!
Ingredients
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 10 g oliwy
- 400 g mąki pszennej
- 400 g mąki żytniej
Instructions
W naczyniu mieszamy maślankę, drożdże i miód - 3 min/37ºC/obr 1
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ Interwał. Zostawić w Thermomixie na 30 min do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 210ºC i umieścić w nim włożyć garnek wraz z pokrywą.
Ponownie wyrobić ciasto przez 1 minutę na interwale.
Wyjąć masę na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przynajmniej spróbować ? Żytnia mąka jest ciężka i się klei - będzie trzeba użyć więcej mąki. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.