Jeden z wyróżnionych przepisów w konkursie Wielkanocnym. Uwaga zdjęcie poglądowe – uczestniczka konkursu nie podesłała swojego. Jak zrobię sama to uzupełnię 🙂
Wielkanocny Mazurek by Katarzyna Kielar
Wielkanocny Mazurek by Katarzyna Kielar
Ingredients
- Ciasto:
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1,5 szkl mielonych orzechów włoskich
- 1k. margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Masa orzechowa:
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szkl mleka
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 cukier waniliowy
Instructions
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. (Kto ma Thermomix 15 sek / obr 4
Schłodzone ciasto rozwałkować przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 20 minut w 180 C
Masa orzechowa:
Kaszę mannę gotować na mleku i wystudzić .
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzoną kaszę mannę, a na koniec dodajemy orzechy.
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, następnie na dżem wykładamy masę orzechową i dekorujemy. Gotowe
Notes
Ja dodałam kakao i czekoladę - bo mi została z torcika czekoladowego 🙂