_thermomix przepisy/ Święta Bożego Narodzenia/ zupa

Zupa grzybowa

zupa grzybowa ze świątecznym domowym makaronem

Zupa grzybowa, z rozdrobnionymi grzybami i warzywami świetnie się sprawdzi sama jak również z domowym makaronem. Na święta można przygotować makaron w bardziej świątecznym wydaniu – makaron gwiazdki.

Wigilijna zupa grzybowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6
Cooking Time: 15 min Total Time: 1 h 15 min

Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu na zakwasie wigilijna zupa. Jeśli nie gości u Ciebie na stole, zastanów się czy nie zmodyfikować tradycji 🙂

Ingredients

  • 100-120 g suszonych grzybów
  • 1500 g wody
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 50 g marchewki
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 30 g korzenia selera
  • 80 g cebuli
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1- 1,5 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Instructions

1

Odważ grzyby, przepłucz w sitku wodą a następnie zalej wodą (ok. 500 g) i pozostaw na 30 min.

2

Odsącz grzyby, wodę z płukania pozostaw.

3

W naczyniu miksującym rozdrobnić marchewkę, pietruszkę i selera - 3 sek / obr 6. Przełożyć do innego naczynia.

4

W naczyniu miksującym posiekać cebulę - 3 sek / obr 6. Dodać grzyby i posiekać 6 sek / obr 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać masło i dusić 3 min / 120 st / obr. 1.

5

Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, wodę z namaczania grzybów, koncentrat bulionowy, przyprawy (liść, ziele, sól i pieprz) oraz pozostałe 1000 g wody i gotować 20 min / 100 st / obr 1.

6

Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę.

7

Można podawać z makaronem.

You Might Also Like