Zupa grzybowa, z rozdrobnionymi grzybami i warzywami świetnie się sprawdzi sama jak również z domowym makaronem. Na święta można przygotować makaron w bardziej świątecznym wydaniu – makaron gwiazdki.
Wigilijna zupa grzybowa
Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu na zakwasie wigilijna zupa. Jeśli nie gości u Ciebie na stole, zastanów się czy nie zmodyfikować tradycji 🙂
Ingredients
- 100-120 g suszonych grzybów
- 1500 g wody
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 50 g marchewki
- 50 g korzenia pietruszki
- 30 g korzenia selera
- 80 g cebuli
- 40 g masła
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 1- 1,5 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Instructions
Odważ grzyby, przepłucz w sitku wodą a następnie zalej wodą (ok. 500 g) i pozostaw na 30 min.
Odsącz grzyby, wodę z płukania pozostaw.
W naczyniu miksującym rozdrobnić marchewkę, pietruszkę i selera - 3 sek / obr 6. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym posiekać cebulę - 3 sek / obr 6. Dodać grzyby i posiekać 6 sek / obr 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać masło i dusić 3 min / 120 st / obr. 1.
Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, wodę z namaczania grzybów, koncentrat bulionowy, przyprawy (liść, ziele, sól i pieprz) oraz pozostałe 1000 g wody i gotować 20 min / 100 st / obr 1.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę.
Można podawać z makaronem.