Quiche ze szparagami. Dlaczego quiche? Bo właśnie rozmawiałam ze znajomą z Francji i przypomniało mi się moje podstawowe danie z czasów Erasmusa na Sorbonie. A dlaczego szparagi? No przecież sezon się zaczyna!
Quiche ze szparagami
Ingredients
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowo trochę do oprószenia blatu
- 100 g masla
- 50 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 100 g żółtego sera
- 500 g wody
- 350 g zielonych szparagów
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200 g śmietany 30% można dla spokoju sumienia stosować 18% ?
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Instructions
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. W międzyczasie do naczynia miksującego wsypać mąkę, masło, wodę i sól i wyrobić przez 1 min/interwał. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie cisto rozłożyć na formie do tarty. Można je ponakłuwać widelcem. Niektórzy radzą również rozłożyć groch lub inne nasiona roślin strączkowych aby ciasto nie wyrosło. Ja tego nie robię czasem mam pęcherze z ciasta to je dziurawię ? Włożyć do piekarnika na 20 minut (temperatura 200 st)
Nadzienie
Do umytego i osuszonego naczynia włożyć ser i rozdrobnić przez 10 sekund na obrotach 6. następnie przełożyć do innego naczynia.
Do nacznia miksującego wlać wodę i włożyć koszyczek ze szparagami. Gotować na parze przez 10 min / Varoma / obr. 2. Ja gotowałam na Varomie bo w koszyczku mi się szparagi nie mieściły. Po ugotowaniu odstawić szparagi do ostygnięcia.
Na podpieczonym spodzie ułożyć ugotowane szparagi owinięte po dwa plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Całość posypać rozdrobnionym serem.
W naczyniu miksującym wymieszać 200 g śmietany z dwoma jajkami, solą i pieprzem - 15 sekund / obr. 3. Masą polać powierzchnię quiche.
Posypać ponownie serem i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 st.