Szukasz pomysłu na obiad? Oto placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Pysznej odsłonie! Ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie
Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie. Szukasz pomysłu na obiad? Oto placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Pysznej odsłonie! Ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie.
Ingredients
- Placki ziemniaczane:
- 750 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 70 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia
- Buraczki duszone w miodzie
- 600 g wody
- 500 g czerwonych ziemniaków
- 15 g masła
- 10 g soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 g miodu
Instructions
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.
Do naczynia miksującego wrzucić ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, jaja, sól i pieprz i wymieszać 20-30 sekund / obr. 5.
Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki.
Na patelnię wlać olej do smażenia i podgrzać. Na rozgrzany olej nakładać po 2-3 łyżki masy i rozpłaszczać do uzyskania placków o średnicy 8-10 cm. Placki smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek a do niego pokrojone, obrane buraki. Gotować 35 min / Varoma / obr 1.
Po ugotowaniu ostrożnie wyjąć koszyczek i wylać wodę z naczynia.
Do suchego naczynia wrzucić ugotowane buraki, rozdrobniż 5-8 sekund / obrót 4. Jeśli ktoś woli buraczki w konsystencji "papki" można je zmielić bardziej 10 sek / obrocie 10.
Dodać masło, sok z cytryny, miód i sól dusić 2 min / 100 st / obr. 2.
Szpinak
Na patelni rozgrzać olej. Na olej wrzucić na krótką chwilę wyciśnięty czosnek. Dorzucić szpinak (świeży lub mrożony), 100 gr serka ricotta (lub w wersji bardziej kalorycznej mascarpone). Posolić do smaku. Można dolać niewielką ilość mleka lub śmietanki 30% jeśli szpinak będzie mało elastyczny.
W razie potrzeby / preferencji zrobić sos śmietanowy lub beszamel.