Co to jest chowder? To zupa pochodząca z z tradycyjnej anglosaskiej kuchni. To rodzaj gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną. Często zagęszczanego zasmażką.
Nie znane jest dokładne pochodzenie słowa “chowder” jednak uważa się, że wywodzi się ono albo od francuskiego określenia kociołka (chaudron) albo kuchenki (chaudière).
Najbardziej popularny jest chowder kukurydziany i taki też dziś proponuję. Z dodatkiem chilli i kurkumy stanowi idealne kolacyjne danie na ‘rozgrzewkę”.
Jedząc dziś chowder z kukurydzy pomyślałam, że może warto następnym razem dorzucić krewetki 😉
Chowder z kukurydzą
Co to jest chowder? To zupa pochodząca z z tradycyjnej anglosaskiej kuchni. To rodzaj gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną. Często zagęszczanego zasmażką.
Ingredients
- 100 g marchewki
- 250 g ziemniaków
- 80 g cebuli
- 50 g chudego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masla
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 800 g wody
- 1/4 kalafiora
- 1 liść laurowy
- 3 kolby kukurydzy lub 2 małe puszki kukurydzy
- 150 g śmietanki 30%
- pieprz cayenne lub chili
- kurkuma
- 2 łyżeczki soli
Instructions
W naczyniu miksującym rozdrobnić marchewkę 2 sek / obr 5. Dodać ziemniaki i rozdrobnić przez kolejne 2 sek. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę, czosnek i boczek - 5 sek/obr 5.
Dodać masło tymianek i dusić 3 minuty / 120 st / obr 1.
Dodać rozdrobnione wcześniej ziemniaki z marchewką, liść laurowy, sól gotować przez 10 min / 100 st / obroty wsteczne 1.
Do naczynia dodać ziarna kukurydzy i pieprz. Jeśli masz czas i kukurydzę trzeba ziarna oddzielić od kolby za pomocą ostrego noża. Jeśli czasu nie ma można wykorzystać kukurydzę z puszki. Wszystko gotujemy jeszcze 15 min / 100 st / obroty wsteczne.
Po tym czasie należy przelać 2/3 zupy do wazy a do pozostałej dodać 150 g śmietanki i zmiksować przez 30 sekund stopniowo zwiększając obroty z 6 do 10.
Przelać zmiksowany chowder do odlanej wcześniej zupy w wazie. Doprawić kurkumą, posiekanym porem oraz chili.