Bezglutenowe brownie z buraka to świetna alternatywa dla suchego brownie z kaszy jaglanej lub brownie z czerwonej fasoli za którą ja sama nie przepadam.
Ciężko mi nieco na diecie bezpszennej – każdego dnia okazuje się, że ta pszenica nie jest mi do niczego potrzebna ale są takie dania, których szkoda. Do nich należy brownie. Buraki świetnie się spisują w cieście czekoladowym – dodają im wilgoci, której brak przy jaglanym brownie.
Ostatnio na jednym blogu Pani na mnie pokrzyczała, że nie podoba mi się przepis na mleczną kanapkę z masą na maśle i mlekiem w proszku. Innym razem jeden pan dał przepis na ciastka a la pieguski z 450 g masła (!!!) i 350 g cukru (!!!) jak pytałam o szczegóły powiedział, że to przepis od znajomego. Ludzie ceńmy się i szanujmy. Siebie i rodzinę. Nie dałabym dziecku takich ciastek ale migdałowe brownie z buraka i owszem 🙂 Smacznego!
Bezglutenowe brownie z buraka z migdałami. Jak jeść brownie bez wyrzutó sumienia? No chociaż z mniejszymi 🙂 Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C a foremkę wykłądamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy olejem. Moja miała jakieś 20 cm x 26 cm. W suchym naczyniu miksującym rozdrabniamy większą część migdałów - około 120 g - 8 s/obr. 10. Wyjmujemy. Dla osób nie korzystających z Thermomixa - drobniutko - jak na mąkę lub do biszkoptu orzechowego. Pozostałe migdały rozdrabniamy na większe kawałki - ok 100 g migdałów - 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wcześniej zmielonymi migdałami. Do naczynia miksującego włożyć 125 g czekolady, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Przełożyć do miski. W naczyniu miksującym roztapiamy pozostałe 125 g czekolady wraz z olejem kokosowym, roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Dodać buraki, miód/cukier, jajka, kakao i sól, wymieszać 20 s/obr. 4. Zdjąć składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i wymieszać ponownie - 5 s/obr. 5. Dodać wcześniej rozdrobnione migdały z czekoladą, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 4. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy. Piec 30–35 min (180°C). Ja dodałam około 70 g cukru i ciut więcej gorzkiej czekolady - brownie wyszło dobre ale dość instenywnie czuć kakao - można więc dodać więcej cukru lub mniej kakao. Poecam również wymieszać czekoladę gorzką z mleczną.Bezglutenowe brownie z buraka
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes