Tak wiem – falafel powinien być z surowej cieciorki. Ale ja nie miałam czasu i miała dużo bobu i cieciorkę w słoiku. Wyszło pysznie 🙂
Pieczone falafele z bobu i cieciorki
Pieczone falafele z bobu i cieciorki
Ingredients
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki ostrej / chili
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g oleju
- 350 g bobu, świeżego
- 500 g wody
- 1 łyżka nasion kolendry
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 13 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Instructions
Bób gotujemy - ja gotowałam standardowo w garnku. Jeśli chcesz użyć Thermomixa, włóż do naczynia bób, dodać wodę i gotuj 12-15 min/100°C/obroty wsteczne 1. Przecedzić przez koszyczek, opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Cebulę, chilli, kolendrę, czosnek posiekać 5 sek / obr 5. Ściągnąć ze ścianek, dolać oleju / oliwy i dusić 5 min / 100 st / obr. 1
Dodać natkę pietruszki i rozdrobnić 8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Rozgrzej piekarnik do 190 st.
Dodać bób (ja nie obierłam), ciecierzycę, mąkę nkukurydzianą, sezam, proszek do pieczenia, sól, pieprz i wymieszać 10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Zdejmij miarkę, włóż kopystkę do środka i ponownie wymieszać 20 s/obr. 7.
Formować kulki (Ø 3 cm), poukładać na blaszcei piec z każdej strony około 10 min.