_thermomix przepisy/ majonez/ wege

Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu)

Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu)

To druga wersja majonezu bez jaj jaką dziś testuję. Ta wersja jest mniej majonezowa a bardziej smakuje jak sos orzechowy. Ciężko też się ją robi – bowiem przy mieleniu na wysokich obrotach Thermomix rozrzuca orzechy po ściankach.


Wegański majonez z aquafaby

Na co zwracać uwagę wybierając olej z zimnego tłoczenia.

Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu).

Ingredients

  • szklanka orzechów nerkowca
  • ok 100 g szklanki oleju o neutralnym smaku - u mnie rzepakowy nierafinowany
  • sok z cytryny lub ocet
  • 3/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 2- 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Instructions

1

Orzechy moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc. Minimum jednak 2 godziny. Im będą dłużej moczone tym majonez będzie gładszy.

2

Orzechy, musztardę, mleko sojowe i olej wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy. Przy dużych obrotach 6-10 masa będzie rozrzucona szybko po ściankach. Aby masa nam się jednolicie miksowała, obroty nie mogą być większe niż 3 - 3,5. Ja częściowo mieszałam na niskich i co jakiś czas na wysokich - ściągałam masę ze ścianek na dno naczynia i powtarzałam zabieg.

Notes

Majonez jest bardzo delikatny w smaku i czuć w nim smak orzechów. Proponuję więc dodać na poczatek część składników a potem doprawiać - rozrzedzać według swojego smaku. Niektórzy robią z olejem kokosowym - ten jednak tężeje w lodówce i majonez szybko będzie tracić gęstość. Zaczęłam od musztardy miodowej, jednak smak tego majonezu jest na tyle delikatny, że można dodać również dijon.

You Might Also Like

escort kuşadası escort kayseri escort çanakkale escort tokat escort alanya escort diyarbakır escort çorlu escort malatya izmit escort samsun escort
Cresta Facebook Messenger