To druga wersja majonezu bez jaj jaką dziś testuję. Ta wersja jest mniej majonezowa a bardziej smakuje jak sos orzechowy. Ciężko też się ją robi – bowiem przy mieleniu na wysokich obrotach Thermomix rozrzuca orzechy po ściankach.
Na co zwracać uwagę wybierając olej z zimnego tłoczenia.
Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu)
Majonez z orzechów nerkowca (bez jajek, mleka, glutenu).
Ingredients
- szklanka orzechów nerkowca
- ok 100 g szklanki oleju o neutralnym smaku - u mnie rzepakowy nierafinowany
- sok z cytryny lub ocet
- 3/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 2- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Instructions
Orzechy moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc. Minimum jednak 2 godziny. Im będą dłużej moczone tym majonez będzie gładszy.
Orzechy, musztardę, mleko sojowe i olej wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy. Przy dużych obrotach 6-10 masa będzie rozrzucona szybko po ściankach. Aby masa nam się jednolicie miksowała, obroty nie mogą być większe niż 3 - 3,5. Ja częściowo mieszałam na niskich i co jakiś czas na wysokich - ściągałam masę ze ścianek na dno naczynia i powtarzałam zabieg.
Notes
Majonez jest bardzo delikatny w smaku i czuć w nim smak orzechów. Proponuję więc dodać na poczatek część składników a potem doprawiać - rozrzedzać według swojego smaku. Niektórzy robią z olejem kokosowym - ten jednak tężeje w lodówce i majonez szybko będzie tracić gęstość. Zaczęłam od musztardy miodowej, jednak smak tego majonezu jest na tyle delikatny, że można dodać również dijon.