Humus z pieczoną papryką.
Humus z pieczoną papryką. Fantastyczna alternatywa dla klasycznego hummusu. Polecam na śniadanie lub do lunchboxu.
Ingredients
- 1 - 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g pasty tahini
- 20 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Instructions
1
Paprykę pokroić na kawałki, polać oliwą i posypać solą ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 20 min w temperaturze 180 st.
2
W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek z chilli - 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3
Dodać upieczoną paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
4
Dodać ciecierzycę, sok z cytryny, pastę tahini, oliwę, sól i pieprz, zmiksować 30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie 30 s/obr. 8.