Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą. To zdecydowanie najlepsze dyniowe danie, które znalazłam na cookidoo. Dzieci początkowo nie były przekonane. Przyzwyczajone do klasycznych, słodkich gofrów, nie przyzwyczajone do dyni no i jak wiadomo dzieci…
Syn jak zwykle pierwszy, córka dołączyła dopiero jak posypaliśmy gofry cukrem pudrem Dla mnie zdecydowanie najlepsza była salsa rzodkiewkowa. Nie spodziewałam się, że rozdrobnione rzodkiewki z jogurtem i odrobioną miodu mogą być tak pyszne!
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą. Idealne na śniadanie! Sprawdź!
Ingredients
- Salsa rzodkiewkowa
- 250 g rzodkiewek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka soku z limonki
- 20 g szczypiorku
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g jogurtu naturalnego
- Gofry dyniowe
- 200 g dyni
- 50 g masla
- 250 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3/4 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- 200 g mieszanki sałat
Instructions
Salsa rzodkiewkowa
W naczyniu miksującym rozdrobnić rzodkiewki 4 sek / obr. 4. Dodać sól, pieprz, sok z limonki, miód, szczypiorek, jogurt i wymieszać przez 10 sekund na obrocie 2.5.
Przełożyć do innego naczynia
Gofry
W naczyniu miksującym rozdrobnić dynię 4 sek/obr. 5. Następnie ściągnąć ją ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i podgrzać 7 min/98 st/obr. 2.
Ja wcześniej przygotowywałam większą dynię na więcej okazji ? Stąd ten krok sobie darowałam - piekłam dynię w piecyku (polać olejem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem).
Miksować przez 15 sekund zwiększając obroty od 5 do 8.
Dodać mąkę, jajka, mleko i proszek do pieczenia oraz korzenne przyprawy. Mieszać 30 sek/obr 4.
Gotowe ciasto nalewać chochlą na gofrownicę i piec 4-6 minut. Gofry po upieczeniu warto odłożyć na chwilę na