Co na śniadanie/ dynia/ Gofry/ Pomysł na śniadanie

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą

gofry dyniowe

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą. To zdecydowanie najlepsze dyniowe danie, które znalazłam na cookidoo. Dzieci początkowo nie były przekonane. Przyzwyczajone do klasycznych, słodkich gofrów, nie przyzwyczajone do dyni no i jak wiadomo dzieci… 

Syn jak zwykle pierwszy, córka dołączyła dopiero jak posypaliśmy gofry cukrem pudrem  Dla mnie zdecydowanie najlepsza była salsa rzodkiewkowa. Nie spodziewałam się, że rozdrobnione rzodkiewki z jogurtem i odrobioną miodu mogą być tak pyszne!

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 5
Cooking Time: 20 min

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą. Idealne na śniadanie! Sprawdź!

Ingredients

  • Salsa rzodkiewkowa
  • 250 g rzodkiewek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 20 g szczypiorku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Gofry dyniowe
  • 200 g dyni
  • 50 g masla
  • 250 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • 200 g mieszanki sałat

Instructions

1

Salsa rzodkiewkowa

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić rzodkiewki 4 sek / obr. 4. Dodać sól, pieprz, sok z limonki, miód, szczypiorek, jogurt i wymieszać przez 10 sekund na obrocie 2.5.

3

Przełożyć do innego naczynia

4

Gofry

5

W naczyniu miksującym rozdrobnić dynię 4 sek/obr. 5. Następnie ściągnąć ją ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i podgrzać 7 min/98 st/obr. 2.

6

Ja wcześniej przygotowywałam większą dynię na więcej okazji ? Stąd ten krok sobie darowałam - piekłam dynię w piecyku (polać olejem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem).

7

Miksować przez 15 sekund zwiększając obroty od 5 do 8.

8

Dodać mąkę, jajka, mleko i proszek do pieczenia oraz korzenne przyprawy. Mieszać 30 sek/obr 4.

9

Gotowe ciasto nalewać chochlą na gofrownicę i piec 4-6 minut. Gofry po upieczeniu warto odłożyć na chwilę na

You Might Also Like