Dyniowo-korzenne bułeczki
Ingredients
- Mus z dyni
- 250 g dyni hokkaido
- 10 g masla
- 50 g miodu
- Ciasto
- 140 g mleka
- 20 g drożdży
- 20 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400-430 g mąki
- 1 łyżeczka miodu
Instructions
Mus z dyni
W naczyniu miksującym rozdrobnić dynię 6 sek/obr. 6
Dodać masło i miód i smażyć przez 10 min/98 st/obr. 2
Ciasto
W naczyniu miksującym podgrzać mleko, drożdże i cukier 3 min/37 st./obr.2
Dodać jajko i przyprawy i wymieszać 3 minuty / obr. 2. Podczas mieszania stopniowo przez otwór w przykrywce wsypywać mąkę.
Dodać wcześniej przygotowany mus z dyni i wymieszać wszystkie składniki na interwale przez 3 minuty.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować z niego 12 kulek. Kule układać obok siebie na dnie tortownicy. Tak przygotowaną tortownicę można odstawić jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posmarować wymieszanym jajkiem z miodek. Piec 15-20 minut.