Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!
Chlebek ziołowy z Thermomixa
Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!
Ingredients
- Chleb
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
- 40 g drożdży
- Masło ziołowe
- 10 g natki pietruszki
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g bazylii
- 120 g masla
Instructions
Chleb
Do naczynia wsypać kolejno 600 g mąki pszennej, 300 g wody, 40 g pokruszonych drożdży, cukier, sól i olej. Wyrobić 2 min / interwał
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30x40 cm). Ja podzieliłam sobie ciasto na mniejsze kawałki, żeby było prościej.
Masło
Do czystego i suchego naczynia włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bazylię. Rozdrobnić 8 sek./ obrót 5. Kopystką, zgarnąć składniki ze ścianek.
Dodać sól i masło pokrojone na większe kawałki. Zmiksować 25 sek / obrót 6.
Przygotowanie chleba
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. Tortownicę (moja o szerokości 26 cm) wysmarować masłem.
Ciasto posmarować masłem ziołowym.
Pokroić na paski (około 5 cm) i zwinąć każdy w harmonijkę. Układać na tortownicy. Nie dociskać - należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku - więc dajmy mu trochę odstępu.
Można odstawić ciasto na 10 minut, żeby urosło. Można też od razu wstawić do pieaknika i piec w temperaturze 200 st przez około 30-35 minut.
Wyjąć z piekarnika i odczekać aż ostygnie.