Bruschetta z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim
Bruschetta z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim
Ingredients
- sos holenderski lub berneński
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 kromki pieczywa*
- 1/2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- cukinia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- pomidorki koktajlowe
- zioła prowansalskie
Instructions
Bruschetta
Kromki chleba lekko podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st aż się zarumienią.
Przekroić na pół ząbek czosnku i wysmarować nim grzankę.
Doprawić solą i pieprzem, skroplić oliwą.
Jajka w koszulkach
Do średniego garnka wlać wodę na wysokość ok. 8 cm. Dodać sól i ocet. Jajka wbić do oddzielnych miseczek.
Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do średniego i zamieszać łyżką robiąc wir wodny. Wlać jajko i gotować przez ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.
Cukinia
W naczyniu zmielić 2 ząbki czosnku 5 sek / obr 6. Kopystką ściągnąć czosnek ze ścianek i dolać olej.
Podsmażyć 3 min / 37 st / obr 1.
Dodać pokrojone w ćwiartki plasterki cukinii, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażyć 5 min / 100 st / obr wsteczne 1.