jajka w koszulkach/ Pomysł na śniadanie/ Śniadanie

Bruschetta z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim

Bruschetta z jajkiem w koszulce

Bruschetta z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bruschetta z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim

Ingredients

  • sos holenderski lub berneński
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 kromki pieczywa*
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • cukinia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie

Instructions

1

Bruschetta

2

Kromki chleba lekko podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st aż się zarumienią.

3

Przekroić na pół ząbek czosnku i wysmarować nim grzankę.

4

Doprawić solą i pieprzem, skroplić oliwą.

5

Jajka w koszulkach

6

Do średniego garnka wlać wodę na wysokość ok. 8 cm. Dodać sól i ocet. Jajka wbić do oddzielnych miseczek.

7

Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do średniego i zamieszać łyżką robiąc wir wodny. Wlać jajko i gotować przez ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.

8

Cukinia

9

W naczyniu zmielić 2 ząbki czosnku 5 sek / obr 6. Kopystką ściągnąć czosnek ze ścianek i dolać olej.

10

Podsmażyć 3 min / 37 st / obr 1.

11

Dodać pokrojone w ćwiartki plasterki cukinii, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażyć 5 min / 100 st / obr wsteczne 1.

You Might Also Like