Zupa kurkowa z koperkiem i porem
Zupa kurkowa z koperkiem i porem. Idealna na upał. Śmietankowa i delikatna w smaku.
Ingredients
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 350 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 350 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g gęstej śmietany 18%
- por
Instructions
Kurki oczyścić i opłukać pod zimną wodą. Odsącz.
W naczyniu miksującym posiekać marchewkę 5 sek / obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wrzuć cebulę i czosnek - posiekać 5 sek / obr 5. Zdjąć kopystka na dno naczynia miksującego.
Dodac kurki - posiekać 3 sek / obr. 5
Dodać masło - dusić 6 min / 120 st / obroty wsteczne 1.
Dodac obrane i pokrojone w kostke ziemniaki i posiekaną marchewkę, pokrojonego w plastry pora oraz kostkę rosołową z TM
Gotować 15-20 min / 120 st / obroty wsteczne 2 (do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek.
Zahartować śmietnanę z solą i kurkumą. Dodać do naczynia i wymieszać.