_thermomix przepisy/ kurki/ zupa/ Zupy

Zupa kurkowa z koperkiem i porem

Zupa kurkowa z koperkiem i porem

Zupa kurkowa z koperkiem i porem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,20 out of 5)
Loading...

Zupa kurkowa z koperkiem i porem. Idealna na upał. Śmietankowa i delikatna w smaku.

Ingredients

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 350 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • por

Instructions

1

Kurki oczyścić i opłukać pod zimną wodą. Odsącz.

2

W naczyniu miksującym posiekać marchewkę 5 sek / obr 5. Przełożyć do innego naczynia.

3

Do naczynia miksującego wrzuć cebulę i czosnek - posiekać 5 sek / obr 5. Zdjąć kopystka na dno naczynia miksującego.

4

Dodac kurki - posiekać 3 sek / obr. 5

5

Dodać masło - dusić 6 min / 120 st / obroty wsteczne 1.

6

Dodac obrane i pokrojone w kostke ziemniaki i posiekaną marchewkę, pokrojonego w plastry pora oraz kostkę rosołową z TM

7

Gotować 15-20 min / 120 st / obroty wsteczne 2 (do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek.

8

Zahartować śmietnanę z solą i kurkumą. Dodać do naczynia i wymieszać.

You Might Also Like