Zdrowe odżywianie w pracy nie jest proste – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Coraz większa liczba osób żyje w ciągłym biegu, stresie i pośpiechu. Zbilansowanym i zdrowym posiłkom z pewnością nie sprzyja natłok obowiązków zawodowych. A tymczasem zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla efektywności i produktywności zatrudnionych osób. Jak odżywiać się zdrowo w pracy, gdy nie można narzekać na nadmiar wolnego czasu?
Jakie błędy żywieniowe popełniają pracownicy?
Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie pracownika rozpoczyna się już w domu, zaraz po przebudzeniu. Eksperci wskazują, że pierwszy posiłek warto zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka – a tymczasem do tej zasady nie stosuje się niemal połowa pracowników. Zasady zdrowego żywienia mówią jasno – pracownik powinien spożywać co najmniej 4-5 posiłków w ciągu dnia. Jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dodatkowo pozytywnie wpływa na samopoczucie, wygląd i jakość pracy.
Badania potwierdzają, że niemal 1/3 pracowników w ciągu tygodnia sięga po fast foody jako szybką przekąskę, która ma dodać energii w trakcie pracy. Tyle samo z nich sięga po słodzone napoje i słodycze jako alternatywę dla regularnych posiłków. Najwyższa pora to zmienić. Jak się tego zabrać?
Zdrowe odżywianie to nie wszystko. Sprawdź, jak radzić sobie z pracą pod presją czasu: https://www.rmfmaxx.pl/news/Praca-pod-presja-czasu-Jak-sobie-z-nia-radzic,68188.html#crp_state=1.
Jak przygotować zdrowe jedzenie do pracy, gdy natłok obowiązków przytłacza?
W dzisiejszych czasach pracownicy często czują się przytłoczeni nadmiarem obowiązków i nie mają czasu na choćby podstawowe czynności, takie jak przygotowywanie zdrowego jedzenia. W pracy nie zawsze jest też czas na wyjście na zdrowy posiłek bądź też kupno zdrowej przekąski. Na szczęście pyszne i pożywne jedzenie można przygotować dzień wcześniej i to niewielkim nakładem pracy.
Posiłki, które można zjeść przy własnym biurku i to bez podgrzewania, to propozycje wręcz stworzone dla osób zabieganych. Wystarczy przygotować je dzień wcześniej wieczorem i zapakować w szczelne, plastikowe pojemniki. To pyszne, świeże i odżywcze alternatywy dla niezdrowych przekąsek i fast foodów.
Do tego typu zdrowych i zbilansowanych posiłków zaliczyć można między innymi:
- koktajle owocowo-warzywne – wystarczy wrzucić do blendera wszystkie potrzebne składniki i dodać odrobinę mleka lub kefiru, aby otrzymać pożywny i pyszny napój, który w kilka chwildoda energii w pracy. W celu zwiększenia jego kaloryczności warto dorzucić do niego garść orzechów płatków owsianych,
- różnego rodzaju sałatki – przygotowanie pysznej i świeżej sałatki to zaledwie chwila. Ulubione warzywa, kasza jaglana, sery, wędliny – wystarczy składniki te polać niewielką ilością sosu, aby otrzymać zdrowy posiłek, który można w kilka chwil zjeść przy biurku,
- świeże owoce i warzywa – osoby, które naprawdę nie mają czasu na przygotowanie czegokolwiek, zawsze mogą ratować się świeżymi warzywami i owocami, które szybko pozwolą zaspokoić napad głodu i uniknąć podjadania niezdrowych przekąsek.
Jak widać, przygotowywanie zdrowych i odżywczych posiłków do pracy wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Wystarczy poświęcić kilka chwil co wieczór, aby na drugi dzień w pracy móc cieszyć się prostym, pysznym posiłkiem.