Dziś był rosół na udkach kaczych. Coś z mięsem trzeba było zrobić a że weekendowa produkcja pierogów na święta i zostało nieco kapusty to zdecydowaliśmy się na takie połączenie. Marcela się zakochała!
Pierogi z kapustą i mięsem z rosołu (udek kaczych)
Dziś był rosół na udkach kaczych. Coś z mięsem trzeba było zrobić a że weekendowa produkcja pierogów na święta i zostało nieco kapusty to zdecydowaliśmy się na takie połączenie. Marcela się zakochała!
Ingredients
- 500 g kapusty kiszonej
- 400 g mięsa z rosołu (kacze udka)
- 600 g wody
- 150 g marchewki
- 80 g pietruszki
- 120 g cebuli
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- Ciasto na pierogi
- 550 g mąki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
Instructions
W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.
Do kapusty wlać trochę rosołu / wody oraz dodać mięso z rosołu oskubane z kości. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1
Zawartość wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.
Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.
Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1
Do cebuli dodać ugotowaną kapustę oraz jeśli zostało - nieco warzyw z rosołu (marchewkę i pietruszkę) - rozdrobnić 15 sek / obr. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.
Przełożyć do miski do ostygnięcia
Ciasto
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.