Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami się nie liczy. Pierogi można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Pozwoli nam to na rozplanowanie świątecznych obowiązków w kuchni 🙂
Pierogi z kapustą i grzybami
Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami się nie liczy. Pierogi można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Pozwoli nam to na rozplanowanie świątecznych obowiązków w kuchni 🙂
Ingredients
- 500 g kapusty kiszonej
- 120 g grzybów suszonych mieszanych
- 600 g wody
- 150 g marchewki
- 80 g pietruszki
- 120 g cebuli
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- Ciasto na pierogi
- 550 g mąki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 250 g wody
Instructions
Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na pół godziny. Po tym czasie odsączyć przez sitko.
W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.
Do kapusty wlać wody z grzybów a następnie ułożyć przystawkę Varoma. W dolnej części rozłożyć grzyby a w górnej pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1
Zdjąć Varomę i odstawić. Kapustę wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.
Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.
Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1
Do cebuli dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę - rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Dodać kapustę i grzyby i ponownie rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.
Przełożyć do miski do ostygnięcia
Ciasto
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.
Nutrition
-
404 Calories
-
66g Carbohydrates
-
14g Fat
-
8g Protein