_thermomix przepisy/ babeczki/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ muffinki

Muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką

muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką

Muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,60 out of 5)
Loading...

Muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką. Muffinki warzywne, wytrawne idealne jako dodatek do zup lub na przekąskę do lunchboxa.

Ingredients

  • 150 g szynki / boczku
  • 1 puszka kukurydzy (425 ml)
  • 1 mała cebula
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki słodkiem papryki w proszku
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • 65 ml oleju rzepakowego

Instructions

1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

2

Cebulę dzielimy na ćwiarki i siekamy 5 sek / obr 5.

3

Szynkę kroimy na kawałki i wrzucamy do thermomixa - albo siekamy ponownie 5 sek / obr 5. Można również pokroić szybkę w kostki.

4

Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do thermomixa.

5

Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę, maślankę i olej. Mieszamy na obrotach wstecznych 3 / obr. wst/ 10 sek.

6

Napełniamy foremki do pełna (muffinki nie rosną) i pieczemy 35 - 40 min.

7

Pozostawiamy do ostygnięcia na 10 min. Najlepiej podawać na ciepło.

You Might Also Like