Muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką
Muffinki z kukurydzą, szynką i cebulką. Muffinki warzywne, wytrawne idealne jako dodatek do zup lub na przekąskę do lunchboxa.
Ingredients
- 150 g szynki / boczku
- 1 puszka kukurydzy (425 ml)
- 1 mała cebula
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiem papryki w proszku
- 2 jajka
- szklanka maślanki
- 65 ml oleju rzepakowego
Instructions
1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
2
Cebulę dzielimy na ćwiarki i siekamy 5 sek / obr 5.
3
Szynkę kroimy na kawałki i wrzucamy do thermomixa - albo siekamy ponownie 5 sek / obr 5. Można również pokroić szybkę w kostki.
4
Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do thermomixa.
5
Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę, maślankę i olej. Mieszamy na obrotach wstecznych 3 / obr. wst/ 10 sek.
6
Napełniamy foremki do pełna (muffinki nie rosną) i pieczemy 35 - 40 min.
7
Pozostawiamy do ostygnięcia na 10 min. Najlepiej podawać na ciepło.