Wiem, że można zrobić zwykły makowiec. Ale po co, skoro można makową gwiazdę! Szybko, prosto a efektownie!
Makowa gwiazda
Wiem, że można zrobić zwykły makowiec. Ale po co, skoro można makową gwiazdę! Szybko, prosto a efektownie!
Ingredients
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- Masa makowa
Instructions
Do naczynia wlać mleko, drożdże oraz cukier i wymieszać 3 min / 37st / obr 2.
Pozostawić na 10 - 15 min do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać przez 4 min na interwale.
Odstawić na 45 min do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószyć mąką, przelożyć na nią ciasto i chwilę je powygniatać. Uformować kulę i podzielić na 4 części.
Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ja rozwałkowalam ciasto i odcięłam koło od pokrywki.
Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Następnie to samo zrobić z drugim kawałkiem. Okrąg delikatnie przełożyć na pierwszym placku. Posmarować jajkiem i nałożyć masę makową. Następnie trzeci placek. Czwarty położyć na wierzchu i posmarować jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Ciasto podzielić na 16 części krojąc od grzegu NIE do samego środka. W środku zostawić nienacięty okrąg. Bierzemy dwa pierwsze kawałki i krecimy jednocześnie do środka dwa razy. Końcówki kawałków zlepić. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 st przez 25 min.