_thermomix przepisy/ ciasta/ makowiec/ masa makowa/ Święta Bożego Narodzenia

Makowa gwiazda

makowa gwiazda

Wiem, że można zrobić zwykły makowiec. Ale po co, skoro można makową gwiazdę! Szybko, prosto a efektownie!

Makowa gwiazda

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Wiem, że można zrobić zwykły makowiec. Ale po co, skoro można makową gwiazdę! Szybko, prosto a efektownie!

Ingredients

  • Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • Masa makowa

Instructions

1

Do naczynia wlać mleko, drożdże oraz cukier i wymieszać 3 min / 37st / obr 2.

2

Pozostawić na 10 - 15 min do wyrośnięcia.

3

Dodać pozostałe składniki i wymieszać przez 4 min na interwale.

4

Odstawić na 45 min do wyrośnięcia.

5

Stolnicę oprószyć mąką, przelożyć na nią ciasto i chwilę je powygniatać. Uformować kulę i podzielić na 4 części.

6

Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ja rozwałkowalam ciasto i odcięłam koło od pokrywki.

7

Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.

8

Następnie to samo zrobić z drugim kawałkiem. Okrąg delikatnie przełożyć na pierwszym placku. Posmarować jajkiem i nałożyć masę makową. Następnie trzeci placek. Czwarty położyć na wierzchu i posmarować jajkiem.

9

Rozgrzać piekarnik do 180 st.

10

Ciasto podzielić na 16 części krojąc od grzegu NIE do samego środka. W środku zostawić nienacięty okrąg. Bierzemy dwa pierwsze kawałki i krecimy jednocześnie do środka dwa razy. Końcówki kawałków zlepić. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

11

Piec w temperaturze 180 st przez 25 min.

Makowa gwiazda

You Might Also Like