Knedlik czeski z gulaszem to jedno z głównych dań, które koniecznie trzeba spróbować w Czechach. Zanim poznałam Knedlik, namiętnie jeździliśmy na smażony ser. Jak zaczęłam liczyć kalorie i poznałam knedlika, mój wybór stał się prostszy.
Knedlika czeskiego można podawać z różnymi sosami – u nas dziś z gulaszem. Przepis na samego czeskiego knedlika znajdziecie tutaj czeski knedlik.
Knedlik czeski z gulaszem
Knedlik z gulaszem to must have każdego turysty zwiedzającego Czechy. Obok smażonego sera to najważniejsze danie tradycyjne!
Ingredients
- 300 g łopatki wieprzowej lub udźca indyka
- 200 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 80 g marchewki
- 200 g papryki czerwonej
- 20 g oliwy
- 150 g ogórków kiszonych
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 100 g wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka koncentratu bulionu
Instructions
Mięso pokroić na kawałki i podpiec w Thermomixie 10 min / 120st / obr. wsteczne 1.
Wyjąć mięso do miski.
Do naczynia włożyć cebulę, czosnek, marchewkę paprykę i ogórki. Rozdrobnić 3 s / obr. 5. Można też wrzucić pieczarki jednak ja wolę pokroić je na plasterki i dodać bez rozgrabniania.
Ściągnąć składniki na dno naczynia miksującego.
Dodać zrumienioną wieprzowinę/drób, przecier pomidorowy, wodę, koncentat bulionu i przyprawy. Dusić 20-25 min/Varoma/obroty steczne 1.
W przypadku gdy podajemy z knedlikiem na naczynie nakładamy Varomę z ciastem.