_thermomix przepisy/ Co na obiad

Knedlik czeski z gulaszem

czeski knedlik na parze

Knedlik czeski z gulaszem to jedno z głównych dań, które koniecznie trzeba spróbować w Czechach. Zanim poznałam Knedlik, namiętnie jeździliśmy na smażony ser. Jak zaczęłam liczyć kalorie i poznałam knedlika, mój wybór stał się prostszy.

Knedlika czeskiego można podawać z różnymi sosami – u nas dziś z gulaszem. Przepis na samego czeskiego knedlika znajdziecie tutaj czeski knedlik.

Knedlik czeski z gulaszem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6
Prep Time: 10 min Cooking Time: 40 min

Knedlik z gulaszem to must have każdego turysty zwiedzającego Czechy. Obok smażonego sera to najważniejsze danie tradycyjne!

Ingredients

  • 300 g łopatki wieprzowej lub udźca indyka
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g marchewki
  • 200 g papryki czerwonej
  • 20 g oliwy
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 100 g wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu

Instructions

1

Mięso pokroić na kawałki i podpiec w Thermomixie 10 min / 120st / obr. wsteczne 1.

2

Wyjąć mięso do miski.

3

Do naczynia włożyć cebulę, czosnek, marchewkę paprykę i ogórki. Rozdrobnić 3 s / obr. 5. Można też wrzucić pieczarki jednak ja wolę pokroić je na plasterki i dodać bez rozgrabniania.

4

Ściągnąć składniki na dno naczynia miksującego.

5

Dodać zrumienioną wieprzowinę/drób, przecier pomidorowy, wodę, koncentat bulionu i przyprawy. Dusić 20-25 min/Varoma/obroty steczne 1.

6

W przypadku gdy podajemy z knedlikiem na naczynie nakładamy Varomę z ciastem.

You Might Also Like