fbpx
pierogi z kapustą i grzybami/ Święta Bożego Narodzenia/ Wigilia

Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami się nie liczy. Pierogi można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Pozwoli nam to na rozplanowanie świątecznych obowiązków w kuchni 🙂

Pierogi z kapustą i grzybami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 8
Prep Time: 10 min Cooking Time: 3 h

Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami się nie liczy. Pierogi można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Pozwoli nam to na rozplanowanie świątecznych obowiązków w kuchni 🙂

Ingredients

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 120 g grzybów suszonych mieszanych
  • 600 g wody
  • 150 g marchewki
  • 80 g pietruszki
  • 120 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Ciasto na pierogi
  • 550 g mąki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 250 g wody

Instructions

1

Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na pół godziny. Po tym czasie odsączyć przez sitko.

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.

3

Do kapusty wlać wody z grzybów a następnie ułożyć przystawkę Varoma. W dolnej części rozłożyć grzyby a w górnej pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1

4

Zdjąć Varomę i odstawić. Kapustę wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.

5

Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.

6

Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1

7

Do cebuli dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę - rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Dodać kapustę i grzyby i ponownie rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.

8

Przełożyć do miski do ostygnięcia

9

Ciasto

10

Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.

11

Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.

12

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.

13

Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.

Nutrition

  • 404 Calories
  • 66g Carbohydrates
  • 14g Fat
  • 8g Protein

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like