Czasem zupie czegoś brakuje. Wszystko jest niby w porządku ale przydałby się jakiś wzmacniacz smaku. Najczęściej sięgamy po gotowe kostki bulionowe. A sprawdzaliście ich skład? Okropieństwo! Oto moja propozycja na kostkę bulionową – rosołową. Po przygotowaniu pozostaw trochę w lodowce a resztę zamroź w opakowaniu do kostek do lodu. Najlepiej w silikonowych, żeby łatwo było porcjować.
Naturalna kostka bulionowa - rosołowa
Naturalna kostka bulionowa - rosołowa. Oto moja propozycja na kostkę bulionową.Po przygotowaniu pozostaw trochę w lodowce a resztę zamroź w opakowaniu do kostek do lodu. Najlepiej w silikonowych, żeby łatwo było porcjować.
Ingredients
- 300 g piersi z indyka
- 200 g warzyw mieszanych seler, marchewka, por, cebula, czosnek
- 4 gałązki mieszanki ziół rozmaryn, pietruszka, tymianek
- 3 listki liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 150 g soli
- 1 goździk
- nasiona kolendry
- kurkuma do smaku
- 100 g białego wina
Instructions
Do naczynia włożyć indyka i rozdrobnić 5s / obr. 7. Przełożyć do innej miski
Do naczynia włożyć warzywa i zioła rozdrobnić 10 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.
Dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso i gotować 25min/Varoma/obr. 2
Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty.
Założyć miarkę zmiksować 1 min/ obr. 7.
Nutrition
-
649 Calories
-
8g Carbohydrates
-
35g Fat
-
58g Protein