_thermomix przepisy/ Tarta/ Tarty/ tarty na słodko

Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 12
Cooking Time: 20 min

Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

Ingredients

  • Krem cyrtynowy
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 100 g masla temperatura pokojowa, pokrojone na kawałki
  • 70 g soku z cytryny
  • Ciasto na tartaletki
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • Bita śmietana
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 200 g owoców do dekoracji

Instructions

1

Krem cytrynowy

2

Do naczynia wsypać cukier i skórkę z cytryny i zemleć - 10 sek / obr. 10.

3

Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać jajka, masło i sok z cytryny. Podgrzać przez 6 minut w 70 st / obr. 4.

4

Przelać do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Najpierw na zewnątrz, później do lodówki na około 3 godziny. Dobrze jest zrobić krem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.

5

Ciasto na tarty

6

W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, jajko, cukier i sól przez 20 sek na obr. 6

7

Wyjąć ciasto z naczynia, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować foremki do muffinek - ja stosuję silikonowe dzięki czemu łatwiej je potem wyjąć.

8

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.

9

Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić na małe kulki i wyłożyć nimi spód foremek do muffinek. Wierzch ponakłuwać widelcem.

10

Piec 10-14 minut w temperaturze 180 st. Odstawić do ostudzenia.

11

Bita śmietana

12

Dobrze wymyć i osuszyć miskę. Założyć motylek. Wlać śmietankę. Miksować 1 min 30 sek / obr. 3. Obserwować, żeby nie powstało masło.

13

Mini tarty

14

Po upływie 3 godzin. Spody wypełnić mrożonym kremem cytrynowym, na krem nakładać bitą śmietanę a następnie dekorować owocami.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger