Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Ingredients
- Krem cyrtynowy
- 100 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 100 g masla temperatura pokojowa, pokrojone na kawałki
- 70 g soku z cytryny
- Ciasto na tartaletki
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masla
- 1 jajko
- 20 g cukru
- szczypta soli
- Bita śmietana
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 200 g owoców do dekoracji
Instructions
Krem cytrynowy
Do naczynia wsypać cukier i skórkę z cytryny i zemleć - 10 sek / obr. 10.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać jajka, masło i sok z cytryny. Podgrzać przez 6 minut w 70 st / obr. 4.
Przelać do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Najpierw na zewnątrz, później do lodówki na około 3 godziny. Dobrze jest zrobić krem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto na tarty
W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, jajko, cukier i sól przez 20 sek na obr. 6
Wyjąć ciasto z naczynia, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować foremki do muffinek - ja stosuję silikonowe dzięki czemu łatwiej je potem wyjąć.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić na małe kulki i wyłożyć nimi spód foremek do muffinek. Wierzch ponakłuwać widelcem.
Piec 10-14 minut w temperaturze 180 st. Odstawić do ostudzenia.
Bita śmietana
Dobrze wymyć i osuszyć miskę. Założyć motylek. Wlać śmietankę. Miksować 1 min 30 sek / obr. 3. Obserwować, żeby nie powstało masło.
Mini tarty
Po upływie 3 godzin. Spody wypełnić mrożonym kremem cytrynowym, na krem nakładać bitą śmietanę a następnie dekorować owocami.