I etap przygotowywania piernika świątecznego za nami. Zacznij na 4-6 tygodni przed świętami!
Staropolski piernik długodojrzewający
I etap przygotowywania piernika świątecznego za nami. Zacznij na 4-6 tygodni przed świętami!
Ingredients
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 90 g mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 50 g orzechów włoskich
Instructions
Odmierzyć 90 g mleka na pokrywie naczynia miksującego. Dodać sodę, wymieszać i odstawić.
Miód, masło i cukier podgrzać w naczyniu miksującym (lu w garnku) 10 min / 90 st / obr. 1.
Dodać przyprawy, sól i mąkę i jajka - wymieszać 15 sek / obr. 3.
Dodać mleko z sodą i wyrobić na interwale przez 3 minuty.
Masę przełożyć do szklanego, ceramicznego lub kamiennego naczynia, przekryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce.
Notes
To porcja na mały piernik. Dużo osób robi z podwójnej porcji. My robimy dwa osobne pierniki. Do drugiego dodajemy orzechy, migdały a czasem suszone śliwki. To dlatego, ze połowa rodziny nie uznaje takich dodatków w pierniku 🙂