fbpx
piernik/ Święta Bożego Narodzenia/ wypieki

Staropolski piernik długodojrzewający

piernik długodojrzewający

I etap przygotowywania piernika świątecznego za nami. Zacznij na 4-6 tygodni przed świętami!

Staropolski piernik długodojrzewający

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 15 min

I etap przygotowywania piernika świątecznego za nami. Zacznij na 4-6 tygodni przed świętami!

Ingredients

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 90 g mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

Instructions

1

Odmierzyć 90 g mleka na pokrywie naczynia miksującego. Dodać sodę, wymieszać i odstawić.

2

Miód, masło i cukier podgrzać w naczyniu miksującym (lu w garnku) 10 min / 90 st / obr. 1.

3

Dodać przyprawy, sól i mąkę i jajka - wymieszać 15 sek / obr. 3.

4

Dodać mleko z sodą i wyrobić na interwale przez 3 minuty.

5

Masę przełożyć do szklanego, ceramicznego lub kamiennego naczynia, przekryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce.

Notes

To porcja na mały piernik. Dużo osób robi z podwójnej porcji. My robimy dwa osobne pierniki. Do drugiego dodajemy orzechy, migdały a czasem suszone śliwki. To dlatego, ze połowa rodziny nie uznaje takich dodatków w pierniku 🙂

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like