Nie wiesz jak podać łososia? Pachnie i Chrupie MOWI jak 😉
Sałatka z łososiem w sosie z karmelizowanego granatu
Nie wiesz jak podać łososia? Pachnie i Chrupie MOWI jak 😉 Idealna sałatka na kolację lub do lunchboxu do pracy!
Ingredients
- 200 g łososia MOWI
- 3 garści roszponki
- 1 cukinia
- 1 granat
- 6 pomidorków koktajlowych
- 200 g sera halloumi
- garść pistacji
- 2/3 szklanki komosy ryżowej
- Sos
- ząbek czosnku,
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki miodu
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- zioła dalmackie
- sok z cytryny
- pół granatu
Instructions
Łuskamy 2 garści pistacji i mielimy 4 sek / obr 5. Przesypujemy do pojemniczka.
Sos
Czosnek i cebulę siekamy 5 sek / obr 5. Zdejmujemy kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodajemy miód, około 50 g wody, lkilka kropel octu balsamicznego, sok z cytryny i podsmażamy 3 min / 65 st / obr 1.
Dodajemy ziarna z połowy owocu granatu, mielimy na gładką masę. Przelewamy do sosjerki, dorzucamy ziarna z drugiej połówki granatu.
Sałatka
Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcji 1:2, opłukujemy na sitku i gotujemy 25 min.
Roszponkę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Łososia skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 10-12 min.
Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z ziołami, czosnkiem i solą. Po przestudzeniu dorzucamy do miski.
Po ugotowaniu komosę ryżową dodajemy do miski. Całość mieszamy.
Ser halloumi kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po cukinii. Dorzucamy do sałatki.
Pomidorki koktajlowe kroimy w paski - dorzucamy do sałatki.
Polewamy sosem i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.
