Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem
Smak sałatki jarzynowej z jajkiem, kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama niemal na każdą rodzinną uroczystość gotowała i kroiła jarzyny, oraz przygotowywała jajka.
Jej smak i zapach roznosił się po całym domu. Doskonale pamiętam moment, kiedy rodzice kroili wędlinę i dużą posrebrzaną łyżką ze świątecznej zastawy, nakładali sałatkę na mój dzieciny talerzyk.
W dzisiejszych czasach dzieci z mniejszym zapałem, sięgają po tego typu rarytasy. Ubolewam nad tym. Bo to, co wypróbowane i sprawdzone często jest właśnie najlepsze.
Typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Dziś już nie musimy poświęcać całej godziny na jej krojenie. W ciągu zaledwie 1 minuty wyręczy nas theromix.
Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem:

Wydruk przepisu
Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem
Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem to typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Nie musimy kroić produktów - w ciągu zaledwie 1 minuty wyręczy nas theromix,
Dania sałatki
Kuchnia polska
Porcje
Składniki
Dania sałatki
Kuchnia polska
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do naczynia miksującego thermomix wkładamy warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Rozdrabniamy obr.5. przez 5-6 sekund. Następnie przekładamy do przystawki Varoma
    przygotowanie sałatki jarzynowej
  2. Do naczynia miksującego wkładamy ziemniaki. Rozdrabniamy obr.4. przez 9-10 sekund i ponownie jak wcześniej, przekładamy do przystawki Varoma
  3. Do pustego naczynia miksującego wlewamy 500 g wody i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy jajka.
  4. Na wierzch nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy nasze pokrojone warzywa na parze - Varoma/obr.1. przez 20-25 minut.
  5. Zdejmujemy przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa przekładamy do salaterki. jajka przelewamy zimną wodą i obieramy.
  6. Do pustego naczynia miksującego wkładamy jabłka i ogórki. Rozdrabniamy obr.4. przez 8 sekund
  7. Przekładamy składniki do salaterki
  8. Następnie będziemy rozdrabniać jajka - obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do pozostałych naszych składnikow.
  9. Do pokrojonych warzyw dodajemy musztardę, pora, groszek, kukurydzę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Dokładnie mieszamy całość kopystką. W razie potrzeby można jeszcze przyprawić.
  10. Nasza sałatka jest już gotowa.
    tradycyjna sałatka w thermomixie
Pozostałe informacje


tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo