Sprawdź też inne thermomix przepisy.
Bułki łobuza i spółki w prostszej wersji 🙂
Bułki łobuza i spółki w prostszej wersji 🙂
Ingredients
- Bułki
- 100 g wody
- 20 g świeżych drożdzy
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 240 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 szczypty bazylii, oregano opcjonalnie
- Nadzienie
- 45 g ketchupu
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 1-2 szczypty soli
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta oregano
- 200 g sera żółtego ewentualnie topionego
- 50 g salami lub innej wędliny
- 1 jajko do posmarowania bułek
Instructions
Ciasto
W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier przez 3 min / 37st/obr.1.
Dodać obie mąki, jogurt, oliwę z oliwek, sól i ewentualnie przyprawy (oregano, bazylia). Wyrobić ciasto przez 2 min na interwale.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki
Rozgrzewasz piekarnik do 200 st.
Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować sos mieszając ketchup z koncentratem pomidorowym i przyprawami (tymianek, sól i oregano). Ja wczoraj robiłam z samym ketchupem.
Plasterki szynki pokroić na kwadraciki. Ser żółty rozdrobnić w Thermomixie (8 sek / obr. 5) lub zetrzeć na tarce. Ja użyłam świeżo zrobionego sera topionego z thermomixa.
Posyp dłonie mąką i pewnym ruchem chwyć trochę ciasta. Może się kleić ale nie ma sensu dodawać więcej mąki (chyba, że widzisz potrzebę). Jeśli pewnym i szybkim ruchem będziesz formułować kulki nie powinno być problemu. W kulce robisz dziurkę, wlewasz do niej trochę ketchupu, kładziesz kilka kwadracików szynki i posypujesz serem żółtym. My odrywaliśmy pozostałe kawałki sera z misy thermomixa ?
Zaklejasz jak pierogi i formułujesz kulki. Układasz na blasze i smarujesz roztrzepanym jajkiem. Wkładasz do piekarnika na 20 minut.