Bułki/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ pieczywo

Bułki łobuza i spółki w prostszej wersji :)

Bułki z szynką i serem - łobuza i spółki

Sprawdź też inne thermomix przepisy.

Bułki łobuza i spółki w prostszej wersji 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 8
Cooking Time: 25

Bułki łobuza i spółki w prostszej wersji 🙂

Ingredients

  • Bułki
  • 100 g wody
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 szczypty bazylii, oregano opcjonalnie
  • Nadzienie
  • 45 g ketchupu
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 szczypta tymianku
  • 1 szczypta oregano
  • 200 g sera żółtego ewentualnie topionego
  • 50 g salami lub innej wędliny
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Instructions

1

Ciasto

2

W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier przez 3 min / 37st/obr.1.

3

Dodać obie mąki, jogurt, oliwę z oliwek, sól i ewentualnie przyprawy (oregano, bazylia). Wyrobić ciasto przez 2 min na interwale.

4

Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

5

Bułki

6

Rozgrzewasz piekarnik do 200 st.

7

Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować sos mieszając ketchup z koncentratem pomidorowym i przyprawami (tymianek, sól i oregano). Ja wczoraj robiłam z samym ketchupem.

8

Plasterki szynki pokroić na kwadraciki. Ser żółty rozdrobnić w Thermomixie (8 sek / obr. 5) lub zetrzeć na tarce. Ja użyłam świeżo zrobionego sera topionego z thermomixa.

9

Posyp dłonie mąką i pewnym ruchem chwyć trochę ciasta. Może się kleić ale nie ma sensu dodawać więcej mąki (chyba, że widzisz potrzebę). Jeśli pewnym i szybkim ruchem będziesz formułować kulki nie powinno być problemu. W kulce robisz dziurkę, wlewasz do niej trochę ketchupu, kładziesz kilka kwadracików szynki i posypujesz serem żółtym. My odrywaliśmy pozostałe kawałki sera z misy thermomixa ?

10

Zaklejasz jak pierogi i formułujesz kulki. Układasz na blasze i smarujesz roztrzepanym jajkiem. Wkładasz do piekarnika na 20 minut.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger