_thermomix przepisy/ bez glutenu/ buraczki/ Co na obiad/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ placki

Placki buraczane z prażonym słonecznikiem

placki buraczane z prażonym słonecznikiem

Placki buraczane z prażonym słonecznikiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Placki buraczane z prażonym słonecznikiem. Dodaj mąki gryczanej, żeby uzyskać bezglutenowe danie. Zamień jajko na gumę ksantanową by był wegański.

Ingredients

  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1 jajko
  • 1200 g wody
  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g mąki gryczanej/pszennej/ryżowej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia placków

Instructions

1

Buraki ugotować w garnku - ja robię najczęściej w mundurkach, żeby nie straciły koloru. Możesz również wlać 1200 g wody do Thermomixa, buraki obrać, pokroić na kawałki i włożyć do koszyczka. Gotować 35-40 min/Varoma/obr. 1

2

Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić do ostudzenia.

3

Po ugotowaniu wyjąć koszyczek z burakami i odstawić do ostudzenia.

4

Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

5

Do naczynia miksującego włożyć w ząbki czosnku i rozdrobnić 3 s/obr. 8. Ściągnąć go kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

6

Dodać ugotowane buraki, mąkę, jajko, pieprz i sól i rozdrobnić 15 s/obr. 5.

7

Dodać uprażony słonecznik, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

8

Placki smażyć na nieprzywierającej patelni po 2 min z każdej strony - my mamy specjalną na placki z uśmieszkami.

Notes

Dodaj mąki gryczanej, żeby uzyskać bezglutenowe danie. Zamień jajko na gumę ksantanową by był wegański.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger