Placki buraczane z prażonym słonecznikiem
Placki buraczane z prażonym słonecznikiem. Dodaj mąki gryczanej, żeby uzyskać bezglutenowe danie. Zamień jajko na gumę ksantanową by był wegański.
Ingredients
- 50 g słonecznika łuskanego
- 1 jajko
- 1200 g wody
- 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 60 g mąki gryczanej/pszennej/ryżowej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, ilość do smażenia placków
Instructions
Buraki ugotować w garnku - ja robię najczęściej w mundurkach, żeby nie straciły koloru. Możesz również wlać 1200 g wody do Thermomixa, buraki obrać, pokroić na kawałki i włożyć do koszyczka. Gotować 35-40 min/Varoma/obr. 1
Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić do ostudzenia.
Po ugotowaniu wyjąć koszyczek z burakami i odstawić do ostudzenia.
Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć w ząbki czosnku i rozdrobnić 3 s/obr. 8. Ściągnąć go kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać ugotowane buraki, mąkę, jajko, pieprz i sól i rozdrobnić 15 s/obr. 5.
Dodać uprażony słonecznik, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Placki smażyć na nieprzywierającej patelni po 2 min z każdej strony - my mamy specjalną na placki z uśmieszkami.
Notes
Dodaj mąki gryczanej, żeby uzyskać bezglutenowe danie. Zamień jajko na gumę ksantanową by był wegański.