Proziaki z masłem ziołowym
Ingredients
- Masło ziołowe
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków bazylii
- garść liści natki pietruszki
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- Proziaki
- 260 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g kwaśnej śmietany lub kefiru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Instructions
1
Masło ziołowe
2
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, liście bazylii i natki pietruszki - rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3
Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4
Dodać masło i sól, wymieszać 15 s/obr. 3.
5
Proziaki
6
W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, śmietanę, sól, cukier i sodę 2 min / interwał.
7
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2 cm. Wycinać szklanką kółka.
8
Placki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.