W lunchboxie:
- Argentyńskie empanadas z kurczakiem
- Domowe bounty
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
Ingredients
- Ciasto na empanadas
- 100 g wody
- 175 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Farsz
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 240 g fileta z piersi kurczaka lub resztek mięsa z rosołu
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- mleko, do posmarowania empanadas
Instructions
Ciasto na empanadas
W naczyniu miksującym podgrzewać wodę, masło i sól, 3 min/60°C/obr. 2.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, wyrabiać na interwale 2 min.
Wyjąć ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 3 godz.
Farsz
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Kurczaka i paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, przecier pomidorowy, sól i pieprz, dusić na obrotach wstecznych 7 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie uformować z ciasta wałek (30 cm), podzielić na 12-14 części a każdy z nich rozwałkować na placki. Na każdy placek nałożyć 1,5-2 łyżki farszu, i skleić jak pierogi.
Poukładać empanadas na przygotowanej wcześniej blasze, posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (200°C).