_thermomix przepisy/ Co na obiad/ Co zrobić z mięsem z rosołu?/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy

Argentyńskie empanadas z kurczakiem

argentyńskie empanadas thermomix przepisy

W lunchboxie:

Argentyńskie empanadas z kurczakiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Argentyńskie empanadas z kurczakiem

Ingredients

  • Ciasto na empanadas
  • 100 g wody
  • 175 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Farsz
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 g fileta z piersi kurczaka lub resztek mięsa z rosołu
  • 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • mleko, do posmarowania empanadas

Instructions

1

Ciasto na empanadas

2

W naczyniu miksującym podgrzewać wodę, masło i sól, 3 min/60°C/obr. 2.

3

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, wyrabiać na interwale 2 min.

4

Wyjąć ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 3 godz.

5

Farsz

6

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

7

Kurczaka i paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

8

Dodać oliwę, przecier pomidorowy, sól i pieprz, dusić na obrotach wstecznych 7 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

9

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

10

Na oprószonym mąką blacie uformować z ciasta wałek (30 cm), podzielić na 12-14 części a każdy z nich rozwałkować na placki. Na każdy placek nałożyć 1,5-2 łyżki farszu, i skleić jak pierogi.

11

Poukładać empanadas na przygotowanej wcześniej blasze, posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (200°C).

You Might Also Like